Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.
Užitne rože imajo nešteto načinov uporabe. V prehrano jih lahko vključimo sveže ali posušene, cele ali pa kot začimbe, damo jih lahko v sladice ali pijače, jemo surove, kuhane ali celo vložene. Katere pa sploh so tiste, ki jih lahko preprosto gojimo na okenski polici ali balkonu? To izveste v nadaljevanju.
Nešplja je srednjeveško sadje, ki so ga gojila že stara ljudstva vse od rimskih časov naprej. Čeprav je danes že nekoliko pozabljeno, pa ga pri nas tu in tam kljub vsemu še najdemo na kakšnem vrtu.
Ameriški slamnik je čudovita cvetoča rastlina z marjeticam podobnim vijoličnim cvetom. Znano je, da ameriški slamnik ponuja pomembno podporo imunskemu sistemu, tinkturo iz te rastline pa je mogoče pripraviti kar doma.
Dren je rastlina, ki obsega večjo skupino sorodnih cvetočih grmovnic. Gre za hitro rastočo lesnato rastlino, ki pozimi običajno odmre do tal in ponovno zraste iz mladih brstov. Zaradi svojih zdravilnih plodov je izjemno cenjen že vrsto let.
Če želite kar najbolje izkoristiti svoj pridelek čilijev, je nujno, da jih nekaj tudi shranite in posušite za hladnejše dni. Tehnika, ki jo predstavljamo v nadaljevanju, vam bo vzela največ 10 minut, omogočila pa bo optimalne pogoje za sušenje tega pridelka.
Po ekstremno vročem in suhem juniju smo dočakali precej vlažno in nekoliko hladnejše obdobje. Deževno vreme, ki smo ga deležni v zadnjih tednih, je tudi razlog, da se je jesenska gobarska sezona pričela nekoliko prej, kot smo vajeni sicer. Če se boste te dni torej odpravili v gozd, ne pozabite, da tam veljajo določena pravila vedenja.
Kamilica je rastlina, ki daje cvetove, zelo podobne marjeticam. Ti so nadvse zdravilni in jih je mogoče uporabiti sveže ali posušene za pripravo čaja in drugih zdravilnih pripravkov. V nadaljevanju vas popeljemo skozi nasvete, kdaj in kako jo nabirati ter kaj storiti z njo, da bodo dragoceni cvetovi lahko postali okusen in zdrav čaj.
Prijetne poletne dneve, ki s seboj prinesejo toplo vreme, lahko hitro pokvarijo nadležne žuželke. Medtem ko uživate na terasi ob kozarcu osvežilne pijače, se namreč k vam kaj hitro lahko prikradejo ose. Poglejmo enega najučinkovitejših načinov, kako jih pregnati.
Navadna ajda je nežito iz družine dresnovk, katere plod se uporablja za kašo in moko podobno kot plodovi žit. Smo v obdobju, ko se znova povečuje njena pridelava, celo tatarska ajda se po dvesto letih vrača na slovenske njive. Obe pridobivata pomen zaradi novih pogledov na trajnost v pridelavi, na zdravo prehrano, v kateri so funkcionalna in brezglutenska živila ter prehranska dopolnila, kamor spadajo tradicionalni in naravni farmacevtski zeliščni pripravki.
Če se pri pranju perila zaradi vonja in možnih neprijetnih posledic za okolje in zdravje izogibate uporabi klorovega belila, vendar kljub temu iščete načine, kako ohraniti bela oblačila in odstraniti madeže, na srečo obstaja zelena alternativa – in to ne le ena. S temi sredstvi lahko svojim oblačilom povrnete belino.
Rožmarin je ena najbolj aromatičnih dišavnic. Čeprav je nepogrešljiva v mediteranski kuhinji, pa njena uporabnost presega samo kulinariko. Rožmarinova voda je široko uporabna in pravzaprav nepogrešljiva v vsakem domu. Z njo lahko denimo osvežite posteljnino ali pa jo uporabite kot osvežilec zraka.