Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.
Čebula je zelenjava, brez katere si je težko predstavljati marsikatero jed. Vendar pa ni nič hujšega, kot seči po zadnji domači čebuli in ugotoviti, da je gnila ali povsem neokusna. Da se vam to ne bi zgodilo, v nadaljevanju predstavljamo nekoliko nenevaden trik, ki se ga je dobro držati pri pobiranju čebule z lastnega vrta.
Le kdo bi si mislil, da je koruzna moka lahko tako koristna na vrtu. Gre za naraven in cenovno ugoden način za nego domačih gredic brez uporabe močnih ali škodljivih kemikalij. Uporaba je povsem preprosta, vrtu pa lahko pomaga na različne načine.
Pobiranje svežih, pravkar dozorjenih paradižnikov z lastnega vrta je zagotovo vrhunec sezone in nekaj, k čemur stremi prav vsak domači vrtičkar. Toda ta priljubljena vrtnina ima eno težavo, je namreč precej dovzetna za razvoj plesni, zlasti v daljšem obdobju prekomernih padavin. V nadaljevanju bomo raziskali najpogostejše vrste plesni na rastlinah paradižnika, vzroke za njihov pojav, in kar je najpomembneje, podali praktične nasvete za zaščito rastlin pred škodljivimi učinki plesni.
Domače vrtičkarje pogosto pesti težava, da jim solata ali druga zelenjava uide v cvet. To preprosto pomeni, da zelenjava ustvari cvet in seme. Toda če je pri nekaterih drugih rastlinah cvet pravzaprav tisto, česar smo veseli, je pri zeleni zelenjavi stvar precej drugačna.
Česen je razmeroma enostavna vrtnina za gojenje, vendar je lahko pogled na majhne, drobne stroke včasih pravo razočaranje. Če želite vzgojiti večji česen, je tukaj šest ključnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati.
Paradižniki so najbolj okusni, takoj ko jih poberemo z vrta. Toda na žalost se ne skladiščijo tako dobro kot denimo korenje, cvetača ali kakšna druga vrtnina. Poglejmo, kako prepoznati paradižnik, ki je še vedno okusen in sočen – pa naj bo to na tržnici ali na domači gredici.
Grah ima zagotovo najboljši okus takoj po tem, ko ga še čisto svežega poberemo z vrta. Toda če smo imeli srečo in ga pridelali več, kot ga lahko pojemo naenkrat, nam ne ostane drugega, kot da ga ustrezno shranimo. Poglejmo torej, kdaj in kako pobrati grah ter kakšen je najboljši način shranjevanja.
Bazilika je priljubljena sestavina v kuhinji in nepogrešljiva začimba na zeliščnem vrtu. Ko temperature dosežejo okoli 25 stopinj Celzija, ta enoletna dišavnica resnično zacveti. Toda če želite obdržati zalogo skozi vso sezono, potrebujete zdravo baziliko, ki jo boste lahko pobirali dolgo časa in bo stalno poganjala nove liste.
Svet paradižnikov ponuja na stotine, če ne tisoče sort paradižnika, ki jih je mogoče gojiti na svojem vrtu. Če se tudi vi izgubljate v poplavi izbire najboljšega, potem preberite, kateri so naši favoriti, ki jih ne gre spregledati.
Koloradski hrošč ni izbirčen in bo jedel skoraj vse, toda njegova najljubša hrana je krompir, ki običajno utrpi največjo škodo. Da vam ne uniči celotnega pridelka, sledite spodnjim nasvetom, s katerimi boste prepoznali in nadzorovali tega nadležnega škodljivca.
Kumarice so čudovita poletna zelenjava, ki je načeloma enostavna za pridelavo. Toda zgodi se, da plodovi postanejo grenki, kar je je običajno posledica stresa rastline v času rasti. Čeprav je to težavo nemogoče opaziti, še preden kumarice ne utrgamo in poskusimo, pa lahko vnaprej predvidimo določene dejavnike, zaradi katerih bi se to utegnilo zgoditi.