Dominvrt.si
Na žaru lahko pripravite izvrsten steak.

Manjkati ne sme na nobenem pikniku!

S.C.
14. 06. 2019 08.18
0

Pa smo le dočakali težko pričakovano sezono piknikov! Če želite svoje goste, ki so že malce naveličani čevapčičev in klobasic, resnično navdušiti, potrebujete le dobro voljo, 'ornk' žar, kakšen nov recept in seveda kakovostne sestavine, ki jih začinite s ščepcem ljubezni.

Ni ga junaka, ki se mu ne bi cedile sline že samo ob omembi slastnih dobrot z žara. In dobra novica je, da se je sezona piknikov šele začela, še boljša pa, da dandanes lahko prav vsak postane pravi virtuoz na žaru. V ponudbi je namreč malo morje različnih žarov za vse želje, potrebe, namene, prostorske zmožnosti in – na srečo – tudi za vsak žep.

Sodobni plinski žari bodo navdušili celo najbolj zahtevne žar mojstre.
Sodobni plinski žari bodo navdušili celo najbolj zahtevne žar mojstre. FOTO: Shutterstock

Izberite žar, ki vam bo še dolgo dobro služil

Kot rečeno brez kakovostnega žara ne bo šlo. Če je vašemu staremu žaru odklenkalo in potrebujete novega ali pa bi preprosto končno radi imeli žar kot se zagre, zavijte v najbližji BAUHAUS trgovski center, kjer vam bodo prijazni svetovalci z veseljem priskočili na pomoč pri izbiri ter vam priporočili tudi ostale pripomočke za peko, ki vam bodo delo še olajšali. Da vam odločitev vsaj malce olajšamo, smo pripravili seznam prednosti dveh najbolj priljubljenih vrst žarov.

Žar na oglje

Mnogi so prepričani, da je popolno aromo po dimu mogoče doseči zgolj na žaru na oglje. Ravno tako uživajo že v samem prižiganju žara in jim ni škoda porabiti več časa za pripravo slastne pojedine. Ste se prepoznali? Potem je žar na oglje idealen za vas. In kar je najbolje – moderni žari na oglje ponujajo nepričakovane možnosti in okuse, ki jim ni para. Pokrovi na sodobnih žarih in termometri omogočajo sedaj tudi pri žarih na oglje uravnavanje temperature in indirektno peko. A to še ni vse – keramični žar KAMADO lahko ohranja doseženo temperaturo več ur in je primeren za običajno in počasno peko ter dimljenje. Pri nakupu bodite pozorni predvsem na stabilnost celega žara in same rešetke.

Plinski žar

Ključna prednost plinskega žara je v tem, da plin odprete, ga prižgete in nekaj minut kasneje lahko že prijetno zacvrči in zadiši po mesu, ribah ali zelenjavi. Izjemna preprostost uporabe, ki bo navdušila celo tiste, ki ste do sedaj prisegali na peko na oglju. Ni vam potrebno eksperimentirati z različnim ogljem, briketi in vžigalniki, poleg tega lahko temperaturo natančno uravnavate in za piko na i je čiščenje tako preprosto, da boste ves čas lahko posvetili le najpomembnejšemu – hrani.

Poleg obeh omenjenih so v ponudbi tudi električni žari različnih velikosti, ki zagotavljajo hitro in preprosto peko, tudi prenosni, pa celo kamini, žar mojstre pa zadnje čase navdušuje nov trend, in sicer žar z zgornjim gretjem, ki med drugim omogoča pripravo popolnega steaka, ravno prav pečenega, s hrustljavo skorjico in sočno sredico. Ste za nov izziv?

Razlika med direktno in indirektno peko
Razlika med direktno in indirektno peko FOTO: Arhiv ponudnika
Pripravite pojedino tudi za najbolj zahtevne goste

Res je, da ga skoraj ni piknika brez čevapčičev in piva, a roko na srce, na pravem žaru praktično lahko pripravite pojedine, na kakšne bi bil ponosen masrikateri mojster peke in ki bi jih z veseljem poskusili tudi najbolj petični gostje. Najprej se je pametno naučiti različnih načinov peke na žaru, med drugim direktne do indirektne peke, ter seveda preveriti, kako dolgo in na kakšen način se peče posamezne vrste mesa in drugih dobrot. Čeprav ne gre za novost, pa je zadnje čase zelo priljubljen način peke 'planking' oziroma peka na leseni deski. Takšen način peke je primeren za vse vrste žarov, če le imajo pokrov. Poskusite, saj je princip nadvse enostaven, uspeh pa ob upoštevanju osnovnih nasvetov zagotovljen. Ko se podučite o uporabi žara in načinih priprave dobrot, pobrskajte po receptih, ki jih je na spletu malo morje, za nasvet pa lahko povprašate tudi kakšnega bolj izkušenega kolega. Nekaj slastnih receptov najdete tudi TUKAJ, ravno tako vse o pravilni izbiri žara, načinih peke, ne manjkajo pa niti zlati nasveti priznanega kuharja svetovnega slovesa. Predlagamo, da se preizkusite tako v peki čevapčičev, klobas, nabodal, perutničk, kotletov in steakov, kot tudi morskih specialitet in zelenjave. Morda boste presenečeni, ampak na žaru lahko spečete celo pico. Če nimate ideje, kaj bi pripravili na naslenjem pikniku, vam ponujamo recept, ki bo zagotovo navdušil strastne ljubitelje mesa.

RAMSTEK NA ŽARU

Sestavine za 3 osebe: ramstek (3 debeli zrezki po 250 g), sok treh limet, 2 žlici olivnega olja, 4 stroki česna, 2 žlički suheha origana, 2 žlički mletega koriandra, sol in poper po občutku

Priprava:

V skledici zmešamo vse sestavine za marinado. Ramsteke operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačkami. Položimo jih v plitko skledo in prelijemo s pripravljeno marinado. Nekajkrat jih obrnemo, da se marinada enakomerno razporedi po vsem mesu. Skledo pokrijemo in za vsaj 1 uro postavimo v hladilnik (najbolje je, da ramsteke v marinadi mariniramo kar čez noč).

Žar dobro segrejemo, skledo pa vzamemo iz hladilnika. Ramsteke odstranimo iz marinade ter odstranimo ves česen in odvečno marinado. Položimo jih na segreto rešetko (ploščo) in pečemo 3 minute na vsaki strani (tako bo meso zunaj lepo zapečeno, v notranjosti pa bo še rožnato). Če želimo, da bo meso bolj pečeno, ramsteke pečemo približno 4 do 5 minut na vsaki strani.

Pečene ramsteke poberemo z žara in položimo na krožnik. Pustimo, da počivajo 5 do 10 minut, potem pa jih narežemo na rezine, katere serviramo na desko ali pladenj in ponudimo z različnimi prilogami.
Poskrbite, da bodo vaši gostje navdušeni.
Poskrbite, da bodo vaši gostje navdušeni. FOTO: Shutterstock

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854