Dominvrt.si
Ni razloga za zaskrbljenost, saj strokovnjaki menijo, da lahko z malo previdnosti in priprave kuhinjo vzdržujemo čisto in razkuženo.

Bi nas morale bakterije v kuhinji skrbeti?

Dominvrt.si
29. 11. 2013 08.43
0

Tudi navidez brezmadežna kuhinja je lahko namreč polna bakterij in mikrobov, ki so na popolnoma nepričakovanih mestih. Ti nevarni organizmi, ki povzročajo različne bolezni, se z nezadržno hitrostjo širijo od rezalne deske, ročajev na predalih, jedilnega pribora, pa do hrane, ki jo zaužijete. Ste še vedno tako prepričani, da je vaša kuhinja popolnoma čista in varna?

Ni razloga za zaskrbljenost, saj strokovnjaki menijo, da lahko z malo previdnosti in priprave kuhinjo vzdržujemo čisto in razkuženo.
Ni razloga za zaskrbljenost, saj strokovnjaki menijo, da lahko z malo previdnosti in priprave kuhinjo vzdržujemo čisto in razkuženo. FOTO: iStockphoto

Mikrobov se s prostim očesom ne da videti, zato lahko po površnem čiščenju kuhinje bacile le razširimo po vsem prostoru. Kljub temu ni razloga za zaskrbljenost, saj strokovnjaki menijo, da lahko z malo previdnosti in priprave kuhinjo vzdržujemo čisto in razkuženo.

Pomivalno korito

Raziskave kažejo, da se v pomivalnem koritu nahaja več bakterij kot v straniščni školjki in košu za smeti hkrati. Za učinkovito in varno čiščenje pomivalnega korita uporabite mešanico detergenta za pomivanje posode in sodo bikarbono. Poleg tega ne smejo v pomivalnem koritu nikoli ostati ostanki živil, ki jih uživate surove (sadje in zelenjava).

Mikrobi se hitro znajdejo na ročaju na vratih hladilnika.
Mikrobi se hitro znajdejo na ročaju na vratih hladilnika. FOTO: Profimedia

Delovne površine

Pred in po pripravi hrane vedno očistite delovne površine. Za to bo povsem dovolj mešanica tople vode in sode bikarbone. Strokovnjaki ne priporočajo čiščenje delovnih površin s kemikalijami, saj lahko le-te na ta način pridejo v stik z živili.

Hladilnik

Hladilnik je treba čistiti vsaj enkrat tedensko, saj so lahko police in predali pravo zatočišče bakterij. Če se zgodi, da v hladilniku kaj polijete, ta del nemudoma temeljito očistite.

Ročaji

Vse ročaje, ki se nahajajo v kuhinji (kuhinjski elementi, mikrovalovna pečica, hladilnik ipd.) čistite vsaj enkrat tedensko.

Mikrobi, ki živijo na piščančjem, govejem in svinjskem mesu, se lahko hitro znajdejo tudi na kljuki na vratih hladilnika, trdi dr. Eric E. Schadt, predsednik oddelka za genetiko in genomiko na Mount Sinai School of Medicine. Poleg tega navaja, da je največja težava v kuhinji t.i. križna kontaminacija. Na primer, če za obrok pripravljate piščančje meso in med pripravo sežete v predal po nož ali vilice, boste pustili mikrobe na ročaju predala in v notranjosti predala.

Poleg rednega čiščenja ročaja na vratih hladilnika kot tudi ročajev na predalih, je najučinkovitejši način za preprečevanje kontaminacije večkratno umivanje rok med pripravo hrane.

Rezalne deske

Zareze v rezalnih deskah so odlično skrivališče in zbirališče bakterij in glivic. Če jih po vsaki uporabi temeljito ne očistite, lahko celo zbolite. Lesene rezalne deske čistite s toplo vodo in z detergentom za pomivanje posode, v kolikor pa so v njej globoke zareze, jo obvezno zavrzite. Plastične rezalne deske po vsaki uporabi pomijte v pomivalnem stroju. Pomembno je tudi, da vedno uporabljate različne deske za meso, ribe, zelenjavo, sir itd.

Gobice za pomivanje posode

Samo zato, ker za čiščenje kuhinjskih površin uporabljate gobico, ne pomeni, da so te površine čiste. Prav gobice so namreč ene izmed najbolj umazanih predmetov v kuhinji. Ena izmed najbolj pogostih napak ljudi je, da z isto gobico čistijo pomivalno korito in kuhinjske elemente. Pomivalno korito je namreč eno izmed najbolj umazanih mest v vašem domu in prepolno bakterij in mikrobov. Zato zagotovo ne želite prenesti vse te bakterije na druge površine, predvsem na tiste, na katerih pripravljate hrano.

Najbolj preprost način za reševanje te težave je redna menjava gobic, če pa jo pozabite kupiti, jo lahko dezinficirate s toploto. Profesorica biologije na univerzi Maryland, dr. Angela Mariani, svetuje, da to storite na zelo preprost način: ''Gobico dajte v mikrovalovno pečico. Visoka temperatura bo uničila velik del mikrobov.''
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698