Dominvrt.si
Ozimnica naj se shranjuje v temnem in hladnejšem prostoru.

Čas je za ozimnico

Dominvrt.si
18. 09. 2014 22.52
1

Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Ozimnica naj se shranjuje v temnem in hladnejšem prostoru.
Ozimnica naj se shranjuje v temnem in hladnejšem prostoru. FOTO: Profimedia

Kozarci za vlaganje naj bodo čisti.
Kozarci za vlaganje naj bodo čisti. FOTO: Profimedia
Konzerviramo, sušimo in zamrzujemo

Za vso zelenjavo in sadje je mogoče najti recept, kako ga konzervirati, da bomo lahko v njem uživali tudi pozimi. Le pravi čas je treba začeti razmišljati o tem in biti pogumen in ustvarjalen pri preizkušanju novih receptov in načinov shranjevanja.

Zelo pomembno je, da vemo, kateri način skladiščenja najbolj ustreza posameznim vrtninam.

Držati se je treba le nekaj pravil:

1.) Najvažnejša je brezhibna čistoča

Kozarce, v katere boste vlagali sadje ali zelenjavo, najprej dobro umijte in v pečici segrejte, da bodo brezhibno čisti. Poskrbite tudi za čistočo posode, v kateri boste pripravljali ali kuhali hrano, ne pozabite pa niti na pogosto umivanje rok.

Konzerviramo samo sveže in nepoškodovano sadje in zelenjavo. Poškodovani sadeži se ne bodo dolgo obdržali, zato izberite le najbolj zdrave. To velja ne glede na to, ali boste shranjevali sveža živila, jih vlagali, sušili ali zamrzovali.

2.) Ne zamrzujte vsega na enkrat!

Eden izmed preprostejših načinov shranjevanja sadja in zelenjave je njihovo zamrzovanje. Pri tem moramo paziti, da sadeže pred zamrzovanjem blanširamo (blanširamo največ 3 minute) in dobro odcedimo, predvsem pa ne zamrzujemo vsega na enkrat.

Naše zamrznjene dobrote bodo ohranile svojo vrednost le, če jih bomo lahko hitro zamrznili. Zato bi bilo najbolje, da imamo doma dve skrinji: v eni zelenjavo in sadje zamrznemo, v drugi pa  hranimo pri 0 stopinjah Celzija.

3.) Prostor, kjer shranjujete, naj bo temen in suh

Specialiteta v kozarcu!
Specialiteta v kozarcu! FOTO: Profimedia

Če bodo stekleni kozarci napolnjeni s slastno marmelado, kompoti ali z zelenjavo izpostavljeni svetlobi, bodo sadeži v njih razbarvani in tako manj privlačni za postrežbo, poleg tega pa bodo izgubili tudi dragocene hranilne snovi. Zato naj bodo kozarci vložene zelenjave, steklenice domačega soka in krhlji sušenega sadja spravljeni v temnem prostoru.

Po sveže sadje in zelenjavo v klet in shrambo

Da boste lahko namesto v trgovino po sadje in zelenjavo stopili v svojo klet, ju pravilno shranite. Ne shranjujemo obtolčenih in poškodovanih sadežev, potem ko bomo že zakorakali v zimo, pa jih dobro prezračimo in odstranimo nagnite sadeže.

Za posamezno sadje in zelenjavo preverite, kakšen je njihov shranjevalni čas. Nato na kozarce, steklenice in zamrzovalne vrečke napišite datum polnjenja.
Preden spravimo krompir, različne korenovke ter čebulo in česen, jih dobro osušimo, oziroma pazimo, da jih iz zemlje jemljemo takrat, ko zemlja ni preveč mokra. Tako bomo imeli na dosegu roke vedno dovolj domačega pridelka. Korenovke je še vedno najbolje hraniti v pesku, če te možnosti nimamo, pa jih zamrznemo.

V shrambi shranjujemo živila, ki za dolgo obstojnost potrebujejo hladen in suh zrak. V shrambi naj bi se temperature gibale okoli 10 stopinj Celzija, zato se bodo police šibile pod težo kozarcev z vloženimi dobrotami, tukaj pa lahko tudi do 6 mesecev shranjujete sveže buče in bučke.

Če nismo eden od tistih srečnežev ali srečnic, ki imajo shrambo ali klet, pakirana in sušena živila shranimo v hladno in temno omaro, s svežimi in hitreje pokvarljivimi pa napolnimo hladilnik.

Nekatere vrtnine bomo lahko na vrtu pobirali še po prihodu zime.
Nekatere vrtnine bomo lahko na vrtu pobirali še po prihodu zime. FOTO: Profimedia

Nekatere vrtnine skladiščimo kar na vrtu

To velja predvsem za tiste vrtnine, ki smo jih pravilno gnojili in bodo tako odporne na mrzle temperature. Na vrtu lahko čez zimo ostanejo prezimne sorte radiča, prezimne sorte pora, brstični in listnati ohrovt, motovilec, zimska solata, špinača, peteršilj, zelena, blitva, hren, topinambur, črni koren, pastinak in drobnjak.

Vrtninam, za katere vemo, da ostanejo le do prvega mraza, pa pomagamo z agrokopreno in tudi te bomo lahko na vrtu pobirali še po prihodu zime.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702