Za vso zelenjavo in sadje je mogoče najti recept, kako ga konzervirati, da bomo lahko v njem uživali tudi pozimi. Le pravi čas je treba začeti razmišljati o tem in biti pogumen in ustvarjalen pri preizkušanju novih receptov in načinov shranjevanja.
Držati se je treba le nekaj pravil:
1.) Najvažnejša je brezhibna čistoča
Kozarce, v katere boste vlagali sadje ali zelenjavo, najprej dobro umijte in v pečici segrejte, da bodo brezhibno čisti. Poskrbite tudi za čistočo posode, v kateri boste pripravljali ali kuhali hrano, ne pozabite pa niti na pogosto umivanje rok.
Konzerviramo samo sveže in nepoškodovano sadje in zelenjavo. Poškodovani sadeži se ne bodo dolgo obdržali, zato izberite le najbolj zdrave. To velja ne glede na to, ali boste shranjevali sveža živila, jih vlagali, sušili ali zamrzovali.
2.) Ne zamrzujte vsega na enkrat!
Eden izmed preprostejših načinov shranjevanja sadja in zelenjave je njihovo zamrzovanje. Pri tem moramo paziti, da sadeže pred zamrzovanjem blanširamo (blanširamo največ 3 minute) in dobro odcedimo, predvsem pa ne zamrzujemo vsega na enkrat.
Naše zamrznjene dobrote bodo ohranile svojo vrednost le, če jih bomo lahko hitro zamrznili. Zato bi bilo najbolje, da imamo doma dve skrinji: v eni zelenjavo in sadje zamrznemo, v drugi pa hranimo pri 0 stopinjah Celzija.
3.) Prostor, kjer shranjujete, naj bo temen in suh
Če bodo stekleni kozarci napolnjeni s slastno marmelado, kompoti ali z zelenjavo izpostavljeni svetlobi, bodo sadeži v njih razbarvani in tako manj privlačni za postrežbo, poleg tega pa bodo izgubili tudi dragocene hranilne snovi. Zato naj bodo kozarci vložene zelenjave, steklenice domačega soka in krhlji sušenega sadja spravljeni v temnem prostoru.
Po sveže sadje in zelenjavo v klet in shrambo
Da boste lahko namesto v trgovino po sadje in zelenjavo stopili v svojo klet, ju pravilno shranite. Ne shranjujemo obtolčenih in poškodovanih sadežev, potem ko bomo že zakorakali v zimo, pa jih dobro prezračimo in odstranimo nagnite sadeže.
V shrambi shranjujemo živila, ki za dolgo obstojnost potrebujejo hladen in suh zrak. V shrambi naj bi se temperature gibale okoli 10 stopinj Celzija, zato se bodo police šibile pod težo kozarcev z vloženimi dobrotami, tukaj pa lahko tudi do 6 mesecev shranjujete sveže buče in bučke.
Če nismo eden od tistih srečnežev ali srečnic, ki imajo shrambo ali klet, pakirana in sušena živila shranimo v hladno in temno omaro, s svežimi in hitreje pokvarljivimi pa napolnimo hladilnik.
Nekatere vrtnine skladiščimo kar na vrtu
To velja predvsem za tiste vrtnine, ki smo jih pravilno gnojili in bodo tako odporne na mrzle temperature. Na vrtu lahko čez zimo ostanejo prezimne sorte radiča, prezimne sorte pora, brstični in listnati ohrovt, motovilec, zimska solata, špinača, peteršilj, zelena, blitva, hren, topinambur, črni koren, pastinak in drobnjak.
Vrtninam, za katere vemo, da ostanejo le do prvega mraza, pa pomagamo z agrokopreno in tudi te bomo lahko na vrtu pobirali še po prihodu zime.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV