
Najtežje pričakovan sadež jeseni
Poleg fig je grozdje najbolj pričakovan sadež jeseni. Kljub številčnim sortam grozdja namreč še vedno ni takega, ki bi se zunaj sezone po okusu lahko primerjalo s svežim jesenskim rdečim ali belim grozdom.
Različne sorte namiznega grozdja imajo različen čas dozorevanja, zato imamo lahko domače pridelane grozde na mizi vse od konca julija pa do oktobra. Pri nas najbolj priljubljene namizne sorte so: aurora, perlette, kardinal, matilda, kraljica vinograda, perlon, rdeča žlahtnina, sultanina, muškat hamburg in ribol.

Veliko več kot vino …
Čeprav je gojenje trte močno povezano s pridelavo vina, je grozdje veliko več kot le to. Njegovi zdravilni in očiščevalni učinki na telo so izjemni, zato si ga jeseni privoščimo res obilo.
Po nekaterih virih naj bi bilo grozdje v našem telesu izmed vse hrane najbolj dejavno: očiščuje naše telo, odvaja vodo, osvežuje polt in poudarja njen mladosten videz. Čeprav je priporočljivo kot kura za zmanjševanje telesne teže, pa je treba povedati, da grozdje tudi pospešuje tek.
Uživanje grozdja zavira staranje, krepi vene, sprošča mišice ter krepi kosti in zobe. Največjo korist za svoje zdravje pa boste dobili iz tistih delov grozdja, ki ga običajno izpljunemo. To so lupina in grozdne pečke.
Nikakor ne gre pozabiti še enega proizvoda iz grozdja: rozin. Te vsi dobro poznamo kot sladek dodatek v slaščicah, kar tako pa jih bodo po njih posegli tisti, ki vedo, da se v njih skriva ravno toliko hranljivih snovi kot v svežih jagodah. Rozinam iz belih grozdnih jagod pravimo sultanine, temnim rozinam pa pravimo korinte, oboje pa so prava energijska bomba in nas hitro oskrbijo z energijo.
Vzgojimo domačo trto …
Vzpenjavka, ki potrebuje oporo in nam daje prijetno senco, žlahtno kapljico in sladke sadeže, potrebuje tudi nekaj naše skrbi.
Predvsem ne smemo pozabiti na poletno in zimsko rez. Konec poletja, ko začnejo jagode zoreti, jih pred ptiči zaščitimo z mrežami ali postavimo klopotec. Trta potrebuje za zdravo rast veliko sonca in ne preveč padavin, najbolje pa bo uspevala tam, kjer povprečna letna temperatura ne pade pod osem in pol stopinj Celzija.
Novo trto sadimo jeseni, izberemo pa žlahtno evropsko trto, cepljeno na ameriško podlago. Tako jo zaščitimo pred trtno ušjo, ki so jo v 19. stoletju prinesli iz Amerike in je uničila veliko evropskih vinogradov.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV