Dominvrt.si
Delovna površina v kuhinji naj bo odporna na udarce in madeže.

Kaj morate vedeti o kuhinjskem pultu?

Dominvrt.si
13. 01. 2015 08.34
0

Florence Perchuk je strokovnjakinja, ki že 40 let oblikuje kuhinje. Ponujamo vam njenih pet napotkov, kako pravilno skrbeti za kamniti kuhinjski pult. Tako se boste lažje odločili, kakšnega izbrati oziroma kako mu zagotoviti dolgo življenjsko dobo.

Delovna površina v kuhinji naj bo odporna na udarce in madeže.
Delovna površina v kuhinji naj bo odporna na udarce in madeže. FOTO: Profimedia
Madeže in razlite tekočine nemudoma očistite

Strokovnjakinja Florence Perchuk s svojimi dolgoletnimi izkušnjami na prvo mesto o skrbi za kuhinjski pult postavlja pravilo, da je treba vsako razlitje in madež nemudoma očistiti. Tekočine, kot so sokovi citrusov, kava, vino, solatni prelivi in kis namreč za seboj puščajo madeže, ki se jih ne boste mogli znebiti. Madež zato obrišite takoj, ko ga opazite, saj lahko le tako preprečite, da bi pronical v globino. Oljni madeži po njenem mnenju niso velika težava, prav tako ni treba skrbeti, da bodo z umazanimi rokami pult za vedno umazali otroci.

Granit je zelo trpežen, prav tako marmor, ki pa je v primerjavi z granitom veliko bolj porozen. Francoski apnenec ponuja intenzivno barvo in je bolj trpežen kot tisti, ki prihaja iz Grčije ali iz baltskih držav.

Površje pulta naj bo ustrezno obdelano

Ko je površje pulta pravilno obdelano, v njegovo notranjost tekočine ne pronicajo. O tem vam bo več povedal proizvajalec, ki vam mora zagotoviti brezhiben kuhinjski pult, ki je premazan z ustreznimi premazi oziroma emulzijami. Ali je pravilno obdelan, preverite tako, da na njem opazujete kapljice vode. Če te ostajajo na površini in se ne vpijajo v površino, z madeži ne boste imeli težav in jih boste preprosto obrisali. Strokovnjakinja še svetuje, da po enem letu še enkrat pokličete prodajalca, ki bo kuhinjski pult še enkrat pravilno zaščitil.

Trpežnost se med različnimi vrstami kamna razlikuje

Med različnimi vrstami kuhinjskih pultov so lahko velike razlike. ''Granit je recimo zelo trpežen, prav tako marmor, ki pa je v primerjavi z granitom veliko bolj porozen. Francoski apnenec ponuja intenzivno barvo in je bolj trpežen kot tisti, ki prihaja iz Grčije ali iz baltskih držav,'' pove dolgoletna oblikovalka kuhinj.

Vedno poiščite drugo mnenje

Ne zaupajte prodajalcu, ki vam želi prodati enega od svojih proizvodov. Njegov motiv je seveda zaslužek, zato vedno poiščite drugo mnenje. Pozanimajte se tudi, kaj o določeni vrsti kuhinjskih pultov povedo njihovi uporabniki.

Ne predvidevajte, da madeži na črnem pultu niso vidni

Čeprav se vam zdi, da je bel kuhinjski pult napačna izbira, ker se na njem vse pozna, strokovnjakinja Perchuk pravi, da to velja predvsem za črne pulte. Ne glede na vrsto kamna ali obdelave je kuhinjski pult črne barve najtežje vzdrževati. ''Četudi je pravilno obdelan in je njegova površina 'zaprta', se bo na njem poznal vsak dotik in madež. Proti temu pa ne boste mogli storiti popolnoma ničesar,'' še doda strokovnjakinja.

Strokovnjakinja pravi, da so beli kuhinjski pulti manj zahtevni za vzdrževanje in čiščenje kot črni.
Strokovnjakinja pravi, da so beli kuhinjski pulti manj zahtevni za vzdrževanje in čiščenje kot črni. FOTO: Profimedia


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698