
Žar naj bo čist
Med pečenjem se okoli žara zbira veliko ljudi, medtem ko ob koncu piknika, ko je treba očistiti trdovratno maščobo in ostanke hrane, o njih ni ne duha ne sluha. Gre za opravilo, ki je med manj priljubljenimi in morda včasih nekoliko zanemarjeno. Pa vendar mora biti žar popolnoma čist, saj lahko ostanki maščobe in zažgani ostanki hrane škodljivo vplivajo na zdravje.
Čiščenja žara se lotite po vsaki uporabi in ne čakajte predolgo, da bi se umazanija še bolj zasušila. Najbolje je, da rešetko iz žara potopite v vodo, ki ste ji primešali nekaj kisa. Napolnite kuhinjsko korito oziroma večjo kad s to mešanico in pustite, da se rešetka v tej raztopini nekaj časa namaka. Namesto kisa lahko uporabite tudi detergent za pomivanje perila, vendar v tem primeru pustite, da se namaka nekaj minut dlje.

Za čiščenje boste potrebovali žičnato ščetko, s katero že med namakanjem rešetko nežno podrgnite. Če uporabljate plinski žar, ploščo tega očistite na enak način, posebno pozornost pa namenite manjšim delom, ki se lahko zamastijo. Ko ste večjo umazanijo z namakanjem že odstranili, lahko žar znova sestavite in se nato s ščetko lotite natančnejšega čiščenja. Pazite, da boste dosegli vse dele, posebej pri plinskem žaru pa bodite pozorni, da z drgnjenjem ne boste poškodovali katerega od delov.
Ko ste žar očistili in sestavili, ga vsaj 15 minut pustite na zraku, da se temeljito posuši. Da bi si olajšali čiščenje, ga pred naslednjo uporabo namažite s tankim slojem olja.
Da bo hrana z žara res zdrava
Kljub manjši količini maščobe, ki jo zahteva priprava hrane na žaru, obstaja tudi nekaj tveganja za zdravje.
- Preden položite hrano na žar, dobro odcedite maščobo
Kombinacija maščobe in visokih temperatur ustvarja zdravju škodljivo snov HCA – heterociklične amine. Količino teh aminov boste zmanjšali, če boste meso pripravljali na nekoliko nižji temperaturi. Najbolje pa je, da uporabite hrano z nizko vsebnostjo maščob, oziroma odvečno maščobo odstranite z mesa, preden ga spečete.
- Hrana naj ne bo zažgana
Kar koli pečete na žaru, ne dovolite, da počrni. Da bodo obroki bolj zdravi, bodite med pečenjem pozorni, da ne bo prihajalo do izbruhov ognja in posledično do pooglenitve hrane. Pooglenelih jedi ne uživajte, saj so zdravju škodljive.
- Uporabljajte marinado
Pred pečenjem meso ali ribo položite v marinado, ki naj vsebuje zelišča, limonin sok, oljčno olje in podobno. Poleg dejstva, da boste tako izboljšali okus hrane, boste zmanjšali še raven kancerogenih snovi. To boste dosegli predvsem z uporabo oljčnega olja in limoninega soka. Priporočljivo je tudi, da med pečenjem na žaru ob mesu pečete tudi nekaj zelenjave, ki bo pomagala ohranjati meso vlažno.
- Postrezite omake in zelenjavo
Antioksidanti v sveži zelenjavi pomagajo uničiti proste radikale, ki lahko nastajajo med uporabo žara, zato ob vsakem pikniku ne pozabite na zelenjavo v obliki solat in omak. Posebej priporočljivo je, da ponudite omako iz svežega paradižnika.
Komentarji (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV