Zaradi številnih zdravilnih učinkovin je česen upravičeno pridobil naziv ’naravni antibiotik’, kanadski raziskovalci pa ga celo uvrščajo med najmočnejše antioksidante na svetu. Zaradi tega ga je priporočljivo uživati čim pogosteje in ker je tudi sicer izjemno okusen oziroma številnim jedem bistveno izboljša okus in aromo, je tako rekoč v vsaki kuhinji nepogrešljiv. Vse lepo in prav, a zaplete se pri lupljenju. Včasih je namreč olupiti večje količine česna prava nočna mora. A brez skrbi, z nekaj triki bo šlo veliko lažje.
S pomočjo kozarca ali posode
Kot je prikazano v videu, nekaj strokov česna damo v steklen kozarec, zapremo in dobro pretresemo. Namesto kozarca lahko uporabimo posodo, v katero damo večjo količino česna, jo prekrijemo z desko za rezanje ali drugo posodo in prav tako pretresemo. Takšen način je najboljši pri svežem česnu. Olupek bo odpadel sam ali popokal v tolikšni meri, da ga bomo lahko odstranili kar s prsti.
Kot Jamie Oliver ...
Način lupljenja česna, ki ga med pripravo svojih jedi uporablja celo svetovno znan kuharski mojster Jamie Oliver, je tudi najbolj znan. Česen položimo na desko za rezanje, mu odstranimo koreninski del, nato pa na strok po širini pritisnemo velik nož (ne keramičen). Zunanja lupina bo zaradi pritiska na celotno površino počila in se ločila od notranjosti česna.
Namočimo ga v vodo
Ločimo stroke od koreninske dela, kar je sicer ob večji količini česna lahko malce zamudno, nato jih za 10 minut namočimo v vročo vodo. Tako jih bomo zlahka olupili. Stroke česna lahko od 5 do 7 minut namakamo tudi v hladni vodi, nato jih na obeh straneh porežemo in olupek odstranimo s prsti.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV