Dominvrt.si
Mikrovalovna pečica

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!

S.C.
19. 01. 2022 08.07
8

Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

Izogibajte se plastiki, kovini in aluminijasti foliji

Posoda, ki je primerna za uporabo v mikrovalovnih pečicah, je izdelana iz stekla, kartona, keramike, plastike in silikona, saj lahko prek teh materialov lahko predrejo mikrovalovi. Ni priporočljivo uporabljati kovinske posode ali aluminijaste folije, saj se mikrovalovi od njih odbijajo, kar onemogoča enakomerno kuhanje in pečenje hrane. Na ta način se lahko notranjost pečice poškoduje, saj kovina odbija valove, tako da lahko tanki kosi kovin, kot je aluminijasta folija ali vilica obnašajo kot antena ter tako povzročijo dramatično iskrenje.

Plastični pladnji, sklede in krožniki za enkratno uporabo, kot tudi plastične posode za shranjevanje živil v hladilniku niso priporočljivi za uporabo v mikrovalovni pečici, saj niso odporni na visoke temperature.

Mikrovalovna pečica
Mikrovalovna pečica FOTO: Thinkstock

Segrevanju hrane v plastičnih posodah se je bolje izogniti

Raziskave so namreč pokazale, da je plastika, ki je označena kot 'varna za uporabo v mikrovalovni pečici', med segrevanjem oddaja strupen odmerek bisfenola A. Odkrite vrednosti so bile na ravni za katero znanstveniki menijo, da povzročajo nevrološke poškodbe, zato je bolje, če uporabite steklo ali keramiko.

Mleko se lahko segreva v mikrovalovni pečici in ne spreminja nobene lastnosti, razen temperature. Preden ga segrejete, ga pretresite, saj se lahko mikrovalovi zaradi visoke vsebnosti maščob lahko neenako razporedijo. Zaradi tega so lahko posamezni deli mleka toplejši od ostalih. Z mešanjem mleka se temperatura izenačuje.

Gretje mleka se ne priporoča v otroških stekleničkah. Čeprav je na otip hladna, je lahko mleko v njeni notranjosti zelo vroče, celo tako, da malčku povzroči opekline v ustni votlini in grlu. Ustvarjanje pare v steklenički lahko privede tudi do eksplozije.

Odtajanje hrane

Zamrznjeno hrano (meso, ribe in morski sadeži) pred odtajanje v mikrovalovni pečici pustite nekaj minut na sobni temperaturi. Ker pa meso in ribe med odtajanje spustijo določeno količino vode, jih za ta namen vstavite v primerno posodo. Večje kose mesa začnite odtajati na najvišji moči, zaključite pa z močjo, ki je primerna za vašo pečico. Omake in enolončnice med odtajanjem občasno premešajte.
Za zamrzovanje pripravljenih jedi uporabite posodo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovki, če jih v njej nameravate tudi odtajati.

Zakaj je kis skrivnost čiste mikrovalovne pečice?
Preberi še
Zakaj je kis skrivnost čiste mikrovalovne pečice?

 

Kako jo čistiti?

Z uporabo belega kisa

V mikrovalovno pečico vstavite stekleno skledo ali kozarec, ki je napol poln z vodo. Dodajte žlico kisa in vklopite pečico za pet minut. To bo napolnilo notranjost mikrovalovke s paro in omehčalo suho umazanijo. Odstranite posodo oziroma kozarec in notranjost mikrovalovke obrišite s čisto krpo ali papirnato brisačo. Stekleno posodo operite kot običajno.

Z uporabo limone

Limono prerežite napol. Obe polovici limone postavite na krožnik in ju pri tem obrnite tako, da bo odrezan del na krožniku. V krožnik dodajte še žlico vode. Mikrovalovno pečico vklopite za približno eno minuto, dokler limona ne postane vroča in se notranjost napolni s paro. Notranjost obrišite s suho krpo in operite krožnik.

Preberite še:

Delate pri vsakodnevni uporabi mikrovalovne pečice te napake?
Preberi še
Delate pri vsakodnevni uporabi mikrovalovne pečice te napake?
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698