Da bi resnično izkoristili vse blagodejne učinke olivnega olja, preverite, katerih napak ne smete delati.
Kupujete olivno olje v plastenki
Dva največja sovražnika olivnega olja sta plastenka in celo prozorna steklenica. Ko olje pride v stik z zrakom in svetlobo, se namreč počasi začne kvariti. Ravno iz tega razloga proizvajalci, ki vedo, kako se stvarem streže, olivno olje pakirajo v temno zelene ali rjave steklenice.
Shranjujete ga v bližini grelnih teles
Nikar ne shranjujte olivnega olja blizu štedilnika, radiatorja ali okna. Ko so izpostavljeni toploti, se polifenoli namreč začnejo razgrajevati, na ta način pa olje počasi izgublja pristen okus. Steklenico z oljem tako raje postavite v kuhinjsko omarico.
Kvaliteto ocenjujete glede na barvo
Ljudje pogosto mislijo, da barva odraža kvaliteto olja, a ni nujno tako. Barva namreč kaže na to, kdaj so bile olive obrane in kdaj je bilo olje precejeno.
Uporabljate samo eno vrsto za vse
Seveda olivno olje ni ravno poceni, predvsem tisto višje kakovosti, zato veliko ljudi posega po cenejših proizvodih, največ pa jih izbere neko srednjo različico in jo uporabljajo tako za pečenje kot tudi za solate. A strokovnjaki vendarle svetujejo, da je dobro imeti doma steklenico zares kvalitetnega olja, saj imajo tako solate in omake za testenine bistveno boljši okus.
Pečete na previsoki temperaturi
Previsoke temperature uničujejo antioksidante, ki jih olje vsebuje in spreminjajo okus. Zato strokovnjaki svetujejo, da jedi z olivnim oljem ne pripravljate pri temperaturi, višji od 180 stopinj, za cvrtje pa raje uporabljajte kako drugo vrsto olja.
Olje blagega okusa uporabljate za kuhanje
Ravno olja, ki ni tako intenzivnega okusa, ne bi smeli uporabljati za kuhanje in pečenje, če želite, da obdrži svojo tipično aromo. To vrsto olje raje uporabljate kot polivko k testeninam, brusketam ali solatam.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV