Da je ekološko pridelano sadje in zelenjava našemu zdravju veliko bolj prijazno od živil, pridelanih na konvencionalen način, ni treba posebej poudarjati.
Za prvo skupino je značilno pridelovanje pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov, pri konvencionalni pridelavi pa vemo, da ni prepovedi uporabe kemično sintetiziranih sredstev za varstvo rastlin, hormonskih regulatorjev rasti, sredstev za predčasno prekinitev rasti, uporabe sintetičnih dušikovih gnojil, lahko topnih fosfatov. Če torej povzamemo, z uživanjem sadja in zelenjave, kupljene v trgovini brez oznake 'eko', zaužijemo veliko strupov.
Ste vedeli, da v pesticidih najdemo svinec, arzen, živo srebro in baker?
Številne kemikalije lahko poškodujejo živčni sistem, povzročijo hormonske motnje, pa tudi nastanek raka, poročajo iz ameriškega Nacionalnega raziskovalnega sveta. Glede na to, da imajo največ pesticidov konvencionalno pridelana jabolka, zelena, jagode, breskve, špinača, nektarine, grozdje, paprika, zelena solata in ohrovt, jih kupujte ekološko pridelane.
Če pa vendarle kupujete tiste, na katerih so ostanki pesticidov, jih očistite s preprostim trikom, potrebujete le vodo in alkoholni kis. Kis namreč lahko nevtralizira do 98 odstotkov bakterij in pesticidov, ki se nahajajo na sveži zelenjavi in sadju. V veliko posodo nalijte vodo in ji dodajte pol skodelice kisa, notri za 15 minut potopite na primer jabolko, nato jo splahnite z vodo in sadež bo vašemu zdravju veliko bolj prijazen.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV