
Posoda iz gline
V posodi iz gline naj bi se pripravljala zelo zdrava hrana, vendar tudi ta posoda potrebuje nekaj pozornosti pri vzdrževanju. Pred prvo uporabo posodo dobro ogrejte in njeno notranjost namastite. Nato pustite, da se počasi ohladi. Po vsaki uporabi jo temeljito operite s toplo vodo in jo dobro osušite na štedilniku. Nikakor pa je ne čistite s čistili za pranje posode. Posebej previdni bodite, da je ne boste izpostavljali velikim temperaturnim šokom.
Glineno posodo lahko uporabljate v pečici, na steklokeramični plošči in na plinskem štedilniku, vendar pri zadnjem nujno uporabite gorilno mrežico. Taka posoda ni primerna za kuhanje mlečnih jedi, prav tako pa se lahko hrana v njej hitro zažge, zato v njej nikoli ne sme zmanjkati tekočine.
Zdrava hrana iz steklene posode
Posoda iz ognjevarnega stekla ni poceni, vendar tako kot glinena omogoča zelo zdrav način priprave in shranjevanja hrane. Prenaša zelo visoke temperature, vendar je občutljiva na njihove hitre spremembe. Zato take sklede nikoli vroče ne dajajte v hladilnik, prav tako jo pred uporabo dobro osušite. Po vsaki uporabi jo čim prej temeljito pomijte, saj se lahko v nasprotnem primeru na njej pojavijo rumene lise, ki jih ne boste mogli več odstraniti.

Predvsem je steklena posoda primerna za konzerviranje in shranjevanje hrane. Zelo je priljubljena tudi za peko, uporabljate pa jo lahko tudi na štedilniku. Njena velika prednost je dejstvo, da lahko hrano med kuhanjem opazujete, nikakor pa je ne uporabljajte za cvrtje, saj boste mastne madeže težko odstranili. Ognjevarna steklena posoda je primerna predvsem za pripravo raznih enolončnic, za peko, za kuhanje testenin in zelenjave.
Emajlirana posoda
Emajlirano posodo lahko zelo dolgo uporabljate, če z njo pravilno ravnate. Pri njej je treba vedeti, da ne prenaša dobro udarcev, prav tako je občutljiva na velike temperaturne spremembe. Zato v primeru, da se prazna posoda pregreje, vanjo ne zlivajte hladne vode, ampak pustite, da se počasi ohladi. V primeru, da se je hrana v njej zažgala, najprej v posodo vlijte nekaj vode in pustite, da se ostanki hrane zmehčajo. Za čiščenje lahko uporabite tudi abrazivna sredstva, vendar dotrajano in poškodovano posodo zavrzite.
Emajlirana posoda je še vedno zelo priljubljena, saj lahko v njej brez skrbi mešate z različnimi pripomočki, da se bo poškodovala. Tako je primerna za kuhanje večine vaših kuharskih mojstrovin.
Litoželezna posoda
Litoželezni posodi boste podaljšali življenjsko dobo, če v njej ne boste kuhali kislih stvari, saj lahko pri tem procesu prihaja do kemijskih reakcij. Ta posoda je zelo težka, vendar se je pokazala kot najboljša za pripravljanje mesa, saj prenaša zelo visoke temperature in se enakomerno segreva. Ker litoželezno posodo lahko napade rja, jo čistite s kuhinjskimi brisačami, z vročo vodo in gobico brez čistila. V primeru, da je dolgo niste uporabili, v njej najprej segrejte nekaj maščobe, nato pustite, da se ohladi in jo namažite z rastlinskim oljem.
Privrženci kuhanja v litoželezni posodi večkrat pravijo, da gre za najbolj uporaben kos posode, saj jo je mogoče uporabljati v pečici, na štedilniku, nad ognjem ali jo celo na žaru. Primerna je za kuhanje, pečenje, praženje in tudi cvrtje.
Posoda iz nerjavečega jekla
Posode iz nerjavečega jekla ne čistite z žičnatimi gobami, saj lahko že najmanjša praska hrani daje kovinski okus. V primeru, da so se na njej zasušili ostanki hrane, na njeno dno posipajte sodo bikarbono, pustite, da nekaj časa stoji, in jo šele nato pomijte. V primeru, da imajo take posode zelo debelo dno, vam bodo pomagale pri varčevanju z energijo, saj se v taki posodi hrana hitreje skuha. Da bi vaša posoda iz nerjavečega jekla ostala sijoča, jo po pomivanju vedno temeljito obrišite s krpo.
Posoda iz nerjavečega jekla je posebej primerna za praženje, kuharji pa jo uporabljajo predvsem za pripravljanje raznih omak. Če hočete, da hrana dobi hrustljavo skorjico, je to prava posoda za vas. Poleg tega ni skrbi, da bi se zgodila reakcija s kislino v hrani in je veliko manj občutljiva na praske, kot recimo teflon. Če želite, da se v njej hrana ne prime, jo - preden vanjo daste hrano - segrejte.
Prestižni baker
Tudi posoda iz bakra vam bo pomagala pri varčevanju z energijo. Veliko ljudi verjame, da je to najbolj prestižna posoda in kuhanje v njej je zdravo in varčno. Toploto namreč ohranja in bolje razporeja od drugih vrst posode, zato bo recimo voda v njej veliko hitreje zavrela. Posebej je primerna za pripravo zahtevnih jedi, ki zahtevajo enakomerno in počasno kuhanje. Njena negativna stran pa je njena zelo visoka cena.
Ker se zelo hitro in enakomerno segreje, posode iz bakra pred kuhanjem ni treba segrevati. Ko je hrana kuhana, jo nemudoma preložite v posodo za serviranje ali shranjevanje, saj v bakreni zaradi možnosti prehajanja kovin v hrano ne sme stati. Kuharji to posodo najraje uporabljajo za pripravo omak, vendar pa pri kuhi v njih vedno uporabite nekaj maščobe, da se hrana ne sprime na dno ali ob straneh.
Poškodovano teflonsko posodo zavrzite!
Vse bolj priljubljena je posoda iz aluminija, ki ima teflonsko prevleko. Proizvajalci zagotavljajo, da ni škodljiva zdravju, vendar je treba poškodovano posodo nemudoma zavreči. Da bi svoji teflonski posodi podaljšali življenjsko dobo, je najbolje, da jo pomijete s toplo vodo in obrišete s kuhinjsko papirnato brisačko. Takoj, ko se teflon poškoduje, ga zamenjajte, pri pripravi hrane v tej posodi pa vedno uporabljajte plastičen ali leseni pribor.
Ker je teflonska posoda znana po tem, da se hrana ne njej ne prijema, ni primerna za praženje ali opekanje hrane, pri kateri hočemo doseči zlato zapečeno skorjico. Prav tako kuharji ne priporočajo, da v tej posodi pripravljate sladke omake, sirupe ali karamelo. Razlog za to priporočilo je preprosto dejstvo, da naj zaradi črnega teflonskega premaza ne bi mogli videti, kakšne barve so sirupi in ali so že kuhani.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV