Iz banan, tako kot iz ostalega sadja, se sprošča etilen, ki pospeši zorenje in povzroča rjave madeže. To pa lahko preprečite tako, da:
- bananine peclje zavijete v plastično folijo,
- bananine peclje odrežete in odrezano stran namočite v kislino, recimo kis ali limonin sok,
- banane niso zraven drugega sadja,
- jih hranite na sobni temperaturi (če pa želite ohraniti svežost, jih postavite v hladilnik),
- jih hranite v košari z večjimi luknjami.
Kaj pa se zgodi, če jeste preveč zrele banane? Popolnoma zrela banana proizvaja snov, ki se je sposobna boriti proti celicam, ki se vedejo neobičajno, to je celicah tumorja. Poleg tega vsebuje kalij in vlaknine, bogata je tudi z vitamini B6, C in B2, kar je tudi ena od njihovih najpomembnejših hranljivih lastnosti. Raziskovanje je potekalo pod vodstvom japonskih strokovnjakov, ki so zaključili, da je zrela banana osemkrat bolj zdrava od zelene banane ali drugega sadja. V primerjavi z grozdjem, jabolkom, lubenico, ananasom in hruško se v banani skriva največ antikancerogenih snovi. Zrela je tudi idealna za prebavo, saj se sladkor iz nje najlažje absorbira, v primerjavi z manj zrelo, ki jo je težko prebaviti, ker se škrob še ni pretvoril v sladkor. |
Komentarji (20)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV