
Kot pojasnjuje Zveza potrošnikov Slovenije, je ta težava v največji meri posledica površinskih poškodb stekla, ki se pokaže potem, ko jih nekaj časa pomivamo v stroju. Gre za korozijo stekla, ki je trajna poškodba in je ni mogoče popraviti. Posoda je v stroju izpostavljena precejšnim toplotnim šokom in vplivu močnih kemikalij, ki bolj ali manj vplivajo na materiale, iz katerih je izdelana, s tem pa tudi na njeno življenjsko dobo.
Med najobčutljivejšimi materiali je prav steklo, še zlasti fini, tanki kozarci, pri katerih se površina poškoduje prej kot na primer pri kozarcih za vodo ali pivo. Steklo, iz katerega so narejeni debelejši kozarci, je izdelano po drugačni recepturi in vsebuje primesi, ki težave sicer ne odpravijo, jo pa vsaj do neke mere zmanjšajo. Vidne poškodbe na teh kozarcih tako opazimo nekoliko pozneje.
Zato proizvajalci strojev v navodilih za uporabo posebej opozarjajo na programe, ki so primerni za pomivanje steklenih izdelkov in kozarcev (pomivanje pri nižji temperaturi), pa tudi na to, da vsi kozarci niso primerni za pomivanje v stroju (kristalno steklo je treba pomivati ročno!). Prizadevanja za zmanjševanje poškodb so vidna tudi pri proizvajalcih detergentov za strojno pomivanje, a težava s korozijo stekla ostaja.
Odločitev, ali boste kozarce pomivali strojno ali ročno, je seveda vaša. Pri običajnih kozarcih, ki so razmeroma poceni, verjetno kakšnega posebnega zadržka za strojno pomivanje ni, saj jih čez nekaj časa zamenjate z novimi. Drugače pa je s kozarci, ki so za vas tako ali drugače dragoceni. Pri teh je vsekakor priporočljivo ročno pomivanje.
Komentarji (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV