Indukcijski štedilniki so v zadnjem času pridobili na priljubljenosti predvsem zaradi kratkega časa kuhanja, energijske učinkovitosti in varnosti pri uporabi. Toda kako točno indukcija deluje in ali se kljub nekoliko višji ceni splača investirati vanjo? Ugotovite, katere so prednosti in slabosti tovrstnih štedilnikov.
Indukcijska kuhalna plošča je pravzaprav ravna steklena plošča z grelci, ki se nahajajo pod steklom. Deluje tako, da ustvari magnetno polje med ploščo in posodo, kar pomeni, da se segreje le spodnji del posode, ki pride v stik s ploščo. Zaradi tega so varnejši za uporabo kot električni ali plinski štedilniki, poleg tega pa imajo še nekatere druge prednosti.
Voda na indukcijski plošči lahko zavre že v nekaj minutah
Indukcijska kuhalna plošča deluje veliko hitreje kot drugi dve vrsti štedilnika. To je zato, ker ni treba čakati, da grelni element prenese toploto na posodo. Namesto tega se posoda segreje neposredno in zelo hitro – testi so pokazali, da lahko indukcijske kuhalne plošče zavrejo šest litrov vode v manj kot 10 minutah.
Indukcija omogoča natančno kontrolo temperature

Električne kuhalne plošče se dolgo segrevajo in ohlajajo, pri plinskih pa je težko vzdrževati konstantno temperaturo. Indukcijska kuhalna plošča po drugi strani pa omogoča zelo natančen nadzor temperature, zaradi česar je kuhanje lažje. Ko ugasnete štedilnik, se prenos toplote takoj ustavi, zato je manj možnosti, da bi se tekočina razlila čez rob lonca ali da bi se hrana prekuhala.
Indukcija omogoča manj toplotnih izgub
Indukcijske kuhalne plošče so energijsko učinkovitejše od električnih ali plinskih peči, saj se toplota v procesu prenosa ne izgublja, medtem ko se pri plinskih in električnih štedilnikih veliko energije izgubi v zraku okoli loncev in ponev. Pri indukciji se segreva samo posoda, kar na koncu pomeni prihranek energije in stroškov – poleg seveda krajšega časa kuhanja.
Na indukciji kuhalna plošča vedno ostaja hladna
Ker se na indukciji segreje samo posoda, vroči element ne bo nikoli izpostavljen, kar preprečuje nevarnost požara in opeklin. To omogoča tudi hitrejše čiščenje.
Slabost indukcijskih kuhališč, ki marsikoga odvrne od nakupa, je ta, da so navadno dražja.
Medtem ko imajo električni in plinski štedilniki rešetko oziroma grelno telo, ki je odpornejše na obrabo, so indukcijske plošče izdelane iz gladkega stekla, ki je bolj nagnjeno k praskam, zato je priporočljivo, da plošč ne čistite z ostrimi predmeti in abrazivi.
Poleg tega indukcijska plošča za kuhanje zahteva določen tip posode.
Medtem ko imajo električni in plinski štedilniki rešetko oziroma grelno telo, ki je odpornejše na obrabo, so indukcijske plošče izdelane iz gladkega stekla, ki je bolj nagnjeno k praskam. Proizvajalci indukcijskih plošč svetujejo uporabo posode s čistim, gladkim dnom in izogibanje drsenju loncev in ponev po površini. Prav tako je priporočljivo, da plošč ne čistite z ostrimi predmeti in abrazivi.
Kakšno posodo potrebujemo za kuhanje na indukcijski plošči?

Večina kuhinjske posode, zlasti posoda iz nerjavečega jekla, je združljiva z indukcijo, vendar boste morda morali zamenjati vaše starejše lonce. Posoda, ki je ustrezna in varna za uporabo, mora vsebovati železo. Večina kuhinjske posode na trgovskih policah ima sicer na embalaži zapisano, ali je ustrezna za tovrstne štedilnike. Če niste prepričani glede svoje stare posode, pa lahko naredite preizkus z magnetom. Če se ta prilepi na dno lonca, lahko posodo uporabljate na indukcijski kuhalni plošči.
Lonec mora biti tudi ustrezne velikosti
Da se grelnik pravilno aktivira, moramo na ploščo postaviti posodo ustrezne velikosti. Lonec ne sme biti premajhen, premaknjen na sredino ali majav, zato se najbolje obnesejo lonci in ponve z ravnim dnom. Večina indukcijskih kuhalnih plošč ima nastavitev za zaklepanje, ki vam omogoča, da med kuhanjem posodo tudi dvignete, ne da bi se plošča izklopila.


Povzeto po: zadovoljna.dnevnik.hr
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV