Dominvrt.si
Kozarci

Katere kozarce izbrati za katero vino?

Marko Koren
13. 02. 2019 09.26
0

Če pripravljate romantično kosilo ali večerjo za Valentinovo, se spodobi, da poleg izbrane hrane postrežete primerno vino. Kaj pa kozarci? Veste katere izbrati?

Še ne dolgo časa nazaj je veljalo, da kozarci niso pomembni, če želimo postreči vrhunsko vino. Z razvojem kulture pitja vina v zadnjem času pa se je izkazalo, da to seveda ni res. Neka primerjava nam pove, da če vrhunsko vino postrežemo v neprimernem kozarcu, je to enako, kot če bi vrhunsko glasbo predvajali po slabih zvočnikih. Končni rezultat je enako slab. Pri izbiri kozarcev moramo biti pozorni na kakovost stekla, ki mora biti karseda tanko, na velikost odprtine, v kotu, pod katerim se kozarec spodaj združi, v višini čaše in površini stekla.

Kozarci
Kozarci FOTO: Thinkstock

Za osnovo v hišnem baru potrebujemo vsaj pet tipov kozarcev in potem bomo že zelo blizu postrežbi, s katero bomo vinu ali kateri drugi pijači dali možnost, da pride do pravega izraza. Na kratko vam bom predstavili teh pet tipov kozarcev in na kratko opisali njihov namen in lastnosti.

Kozarci za rdeče vino 547 ml

V te kozarce, kot že ime pove, postrežemo vsa rdeča vina. Ravno tako v te kozarce postrežemo vsa macerirana vina, tudi bela. V te kozarce gredo vsa starana vina in vina z bogatimi aromami, tanini in minerali. Kozarec je večji, visok z odprtim zgornjim delom. Razmerje med višino in širino je dva proti ena. Ta oblika kozarca vinu omogoča, da je v stiku s steklom na večji površini kot pri drugih kozarcih, in zato vsa kakovost  vina lahko pride do izraza. Široko odprto ustje kozarca omogoča kroženje zraka po kozarcu, obenem pa zadrži vse žlahtne arome. V te kozarce strežemo vina, ki so ohlajena med 10°C in 15°C.

Kozarci za belo vino 398 ml

Ti kozarci se uporabljajo za postrežbo belih vin in tudi rdečih vin z visoko kislino (modri pinot, modra frankinja ...). V zadnjem času se kozarci za belo vino uporabljajo tudi za postrežbo penine, saj omogočajo dodajanje raznih aromatičnih dodatkov in dekoracij (limeta, limonin sok itd.). V ta kozarec gredo vina z visoko kislino, sveža mlada vina, tudi mošt in različne mešane pijače z vinom (brizganec).Kozarec za belo vino je visok, spodaj širši in pri ustju ozek. Ta oblika zadrži svežino vina in poudari delikatne arome svežih vin. V te kozarce strežemo vina, ki so ohlajena med 7°C in 12°C.

Kozarci za penino 252 ml

Kozarci za penino so še ožji in tanjši kot kozarci za belo vino. Zaradi prepoznavne oblike jim v žargonu pravimo tudi »tulipančki«. Uporabljajo se za postrežbo penečih vin in vseh mešanih pijač iz penečega vina. Najbolj znani takšni napitki so; Kir Royal, Bellini itd. V te kozarce postrežemo sveže penine, sveže šampanjce. Za peneča vina starejših letnikov so primernejši kozarci za belo vino. Oblika kozarca penečemu vinu omogoča, da razvije tako imenovano »verižico«, to so mehurčki, ki z dna proti vrhu kozarca potujejo v obliki »verižice«. Bolj bistra in z manjšimi mehurčki je verižica, boljše peneče vino imamo! V te kozarce strežemo vino, ki je ohlajeno med 4°C in 7°C.

To morate vedeti o penini
Preberi še
To morate vedeti o penini

Dekanter 1400 ml

Nikakor v našem hišnem baru ne sme manjkati dekanter. To je steklen vrč posebne oblike, ki je namenjen prezračevanju pijač in ločevanju usedline od tekočine. Dekantiramo vsa starejša, arhivska vina, macerirana vina ter vina, ki so dalj časa odležala v sodu (tudi bela). Nekateri dekantirajo tudi žlahtnejše žgane pijače.

Kozarci za vodo in žgane pijače 320 ml

Praktično pri vsakem obroku, ob vsaki alkoholni pijači ali kavi, si vedno zaželimo kozarec vode. In seveda je tudi tukaj pomembno, v kakšen kozarec postrežemo vodo. Predstavljajte si, da morate piti vodo iz kozarca za rdeče vino! Zato so postrežbi vode namenjeni posebni kozarci, ki se od dna proti vrhu počasi ožijo, vendar imajo še vedno dovolj veliko ustje v primerjavi z vinskimi kozarci. Kozarce za vodo uporabljamo tudi za strežbo žganih pijač in likerjev. Najbolj primeren način postrežbe teh pijač je »On the Rock«, ki prihaja iz ZDA. Kozarec za vodo do vrha najprej napolnimo z ledom in čezenj prelijemo žgano pijačo ali liker.

Trik, ki si ga morate zapomniti
Preberi še
Trik, ki si ga morate zapomniti

Kozarci za vodo in sok 390 ml

Te večje vodne kozarce uporabljamo za postrežbo vode in različnih sadnih sokov. Zelo primerni so tudi za pripravo različnih brezalkoholnih mešanih pijač (smoothijev, frapejev, limonad itd.) in alkoholnih mešanih pijač (Tequila Sunrise, Mojito, Cuba Libre itd). Nihče pa vam ne bo zameril, če boste v tem kozarcu postregli kakšno dobro pivo!

Kozarci
Kozarci FOTO: Thinkstock

Zanimivosti in namigi

- Kozarcev za vino in penino nikoli ne držimo za čašo! Kozarec vedno držimo za pecelj kozarca, kajti drugače z rokami pijačo v kozarcu grejemo!

- Vsak šampanjec je peneče vino, vsako peneče vino pa ni šampanjec! Peneče vino se lahko imenuje šampanjec samo v primeru, če prihaja iz regije Champagne v severo-vzhodnem delu Francije.

- S kozarci z penečim vinom ob nazdravljanju ne trkamo! To drži; ob raznih sprejemih, aperitivih nam vedno postrežejo z šampanjcem ali penino. Pri tem ni vljudno, da ob nazdravljanju trkamo s kozarci. Ob takšnih priložnostih ob nazdravljanju trk z gesto samo nakažemo. Seveda pa to pravilo ne velja, ko nazdravljamo z dobrimi prijatelji ali z ljudmi, ki so nam najbliže!

- Če želimo, da bo postrežba popolna, kozarce pred uporabo ohladimo v hladilniku ali zamrzovalniku na temperaturo, ki je primerna pijači, ki jo bomo stregli.

- Če postrežemo res posebno vino ali vino, ki nam veliko pomeni, kozarce najprej »ovinimo«. To pomeni, da v kozarec zlijemo 5 cl vina, ki ga bomo postregli. Vino v kozarcu zavrtimo, da oblije vse stene kozarca in ga prelijemo v naslednji kozarec, kjer postopek ponovimo. To ponovimo tolikokrat, kolikor kozarcev mislimo naliti. Iz zadnjega kozarca ostanek vina zavržemo. Šele v »ovinjene« kozarce nato natočimo vino.

- Nekateri trdijo, da ima buteljka (volumen 0,75 L) 5 cl več vina od 7 dcl za to, da lahko kozarce »ovinimo«. Drugi pravijo, da je to za to, da lahko sommelier vino pred gostom poizkusi.

- Vino v kozarcu »zavrtimo« za to, da v čim večji meri pride v stik s steklom in zrakom in pri tem najizraziteje razvije arome.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 748