Hrana, spečena na žaru, ima drugačen okus, na zraku se sprostimo, poklepetamo, in predvsem kuhar ni ujet med štirimi stenami. Zato tako radi pečemo na žaru, bodisi na pikniku ali na domačem vrtu, saj smo lahko vsi skupaj, vsi lahko pomagajo pri pripravi hrane in mize.

Letne kuhinje so v preteklih letih postale zelo priljubljene, verjetno tudi zaradi vročih poletij, v zadnjem letu in pol pa še posebej zato, ker smo bili tudi več doma. Za letno kuhinjo je lahko namenjen prostor ob hiši ali tudi ločeno, ob ali v uti. Glavno je, da je blizu mize in zbrane družbe. Materiali za letno kuhinjo naj bodo odporni na vremenske vplive, ne glede na to ali so pod napuščem, pod streho ali vsaj pergolo. Kuhinjo tvori običajno betonski ali kamnit pult, ki predstavlja ogrodje in osnovo. Vrata omaric pod pultom se prilagajajo videzu hiše in okolice. Nasploh je letna kuhinja lahko lepo dopolnilo k hiši, in prav je, da je pospravljena in urejena, kadar je ne uporabljamo. Tudi slogovno naj se sklada s hišo. Za prijetno posedanje naj bo ob letni kuhinji zidana klop, jedilna miza s stoli pa naj ima nadstrešnico ali primeren platnen senčnik.
Pod pultom naj bo dovolj prostora za shranjevanje, za posodo, pribor in pripomočke, tam je za vrati skrita jeklenka za plinski žar. Tudi hladilnik pride prav, v njem imamo vsa živila za peko, za solate, sladice in druga živila. Za obilico hladne pijače raznih vrst pa morda potrebujemo še poseben hladilnik za steklenice, in tja spravimo najrazličnejšo pijačo. Tako nam ni treba hoditi sem in tja v hišo za vsako manjkajočo stvar.

Korito z vodo je seveda nujno, morda v enakem betonu ali kamnu kot pult ali pa iz nerjavečega jekla. Uporabimo ga tudi, ko operemo doma pridelano zelenjavo in sadje, očistimo ribe ali pomijemo velike pekače. Tako da se lahko pri zidavi letne kuhinje odločimo tudi za vgradnjo klasične plinske ali steklokeramične kuhalne plošče, morda celo pečico, in zunaj skuhamo prav vse, tudi spečemo ribe, da ne smrdi v hiši. Poleti zunaj kuhamo marmelade ali druge shranke, ker bi nam bilo v stanovanju prevroče. Obenem pa lahko letno kuhinjo uporabljamo kadar koli. Tudi ob prijetnih jesenskih dneh, morda celo pozimi, le vode ne moremo uporabljati, ker je pozimi zaprta. Za hladnejše dni lahko postavimo na vrt še posodo z odprtim ognjem, da bo tudi v hladu in mraku osrednja točka domačega piknika.
Delovne površine naj bo v letni kuhinji dovolj. Pult je lahko prilagojen obliki in vrsti žara, tako da je del, kjer stoji žar, spuščen ali celo posebej prilagojen okroglim keramičnim žarom, da ti čvrsto stojijo. Žar je lahko klasičen, na oglje, električen ali plinski, morda se odločimo še za zidano peč za pico. Za kurjavo in oglje je lahko namenjen poseben razdelek ali kovinski zaboj. Pri zidavi kuhinje pazimo, da bo odtok speljan v hišni odtok in se milnica ne bo zlivala v naravo. Treba je predvideti tudi ventil za izpust vode pred zimo, sicer bi voda v ceveh lahko zmrznila, cevi pa popokale.

Morda pa se kdo tudi povpraša o smiselnosti postavitve letne kuhinje, ki vendar potrebuje vso napeljavo kot prava kuhinja v stanovanju. Vsa živila in posodo, ki jo uporabljamo ob pripravi, moramo prenesti v letno kuhinjo, vsaj pred pričetkom sezone. Bomo v njej kuhali vsako popoldne, po službi ali le za vikende? Smo morda upokojeni in tako prijetno preživljamo poletne dopoldneve in pripravljamo hrano z lepim razgledom na vrt in pod hladno senčico. Vsakdo sam si odgovori na to vprašanje.
Če imamo v večstanovanjski stavbi večji balkon ali teraso, za pripravo hrane na žaru uporabimo premični žar na elektriko ali plin. Pred uporabo pa se pozanimajmo, ali je to v stavbi sploh dovoljeno in sprejemljivo, da se ne bomo zamerili sosedom.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV