Z uporabo sadja, zelenjave in začimb iz hladilnika in shrambe lahko ustvarite preprosta naravna barvila za velikonočna jajca.
Naravna jajčna barvila
Najprej si bomo na hitro ogledali osnovni postopek izdelave naravnega barvila za jajca, nato pa vam pokazali sestavine, iz katerih lahko pripravite devet različnih barv.
Obstajata dve vrsti naravnih barvil – takšna, ki potrebujejo kuhanje in tista, ki so praktično že pripravljena za barvanje pirhov.
Naravna barvila, ki potrebujejo termično obdelavo
Vijoličasta – gomolji rdeče pese
Rjava – olupki rjave čebule
Rumena - Mleta kurkuma
Oranžna – čili ali rdeča paprika v prahu
Svetlo modra – rdeče zelje
Zelena – listi špinače
Postopek priprave kuhanega barvila
1. Zavrite lonec vode.
2. Dodajte osnovno sestavino.
3. Zavrite in kuhajte 30 minut ali dlje za močnejšo barvo.
4. Precedite tekočino v velik kozarec ali skledo in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
5. Vmešajte dve žlici belega kisa in jajca namočite v tekoče barvilo.
6. Kozarec zaprite in postavite v hladilnik za vsaj dve uri ali dokler jajce ne dobi želene barve.
7. Pobarvana jajca natrite s kančkom rastlinskega olja, da bodo bolj sijoča.
Naravna barvila, ki ne potrebujejo termične obdelave
Modra – grozdni ali pesin sok
Temno modra – borovničev sok
Rjava – močna črna kava
Postopek barvanja z že pripravljenim barvilom
1. Precedite tekočino v velik kozarec ali skledo.
2. Vmešajte dve žlici belega kisa in vanj položite trdo kuhana jajca.
3. Kozarec zaprite in postavite v hladilnik čez noč ali dokler jajce ne dobi želene barve.
4. Pobarvana jajca natrite s kančkom rastlinskega olja, da bodo bolj sijoča.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV