Skuhajte si praznično dišavo za vaš dom

PRAZNIČNO

Skuhajte si praznično dišavo za vaš dom

L.M.
11.12.2024, 5:00
0

Le kaj je prijetnejšega kot v zimskem času vstopiti v dom, ki diši po smrekovih iglicah, pomarančah, cimetu in drugih prazničnih začimbah. Eden izmed načinov je seveda tudi peka piškotov ali prižiganje dišeče svečke, toda če želite, da se vonj obdrži dlje časa, si lahko kar na štedilniku pripravite domačo dišavo.

Domačo dišavo je enostavno pripraviti, vaš dom pa bo prijetno praznično dišal še več dni. 

Čeprav je danes na trgu mnogo najrazličnejših izdelkov – od dišečih olj do sveč ter osvežilcev zraka v spreju, je domača dišava za razliko od kemičnih osvežilcev precej bolj varna, saj je popolnoma naravna in tako povsem neškodljiva. 

Domačo dišavo je enostavno pripraviti, vaš dom pa bo prijetno praznično dišal še več dni.
Domačo dišavo je enostavno pripraviti, vaš dom pa bo prijetno praznično dišal še več dni. / FOTO: Shutterstock

Katere sestavine uporabiti za domačo dišavo?

Če želimo izdelati svojo domačo praznično dišavo, se pri izbiri sestavin osredotočamo predvsem na uporabo čim bolj naravnih materialov. Izberemo tiste, ki so nam ljubi in nas spomnijo na praznični čas. 

Pomaranče, mandarine in limone so v decembru nepogrešljive. Citrusi ustvarjajo svežino, ki se lepo ujame z drugimi bolj toplimi vonji. 

Cimetove palčke so še ena začimba, ki v božičnem času ne sme manjkati – zraven pa seveda zvezdasti janež, ingver, kardamom, klinčki in podobno. 

Vejica dišeče smreke doda božični vonjavi globino, ki se odlično ujame z nekoliko bolj kislim vonjem citrusov.

Vanilija je še ena izmed začimb, ki jih navadno dajemo v pecivo in piškote. Odličen trik, kako torej lahko v vašem domu zadiši po slastnih dobrotah, čeprav sploh niste prižgali pečice. 

Postopek priprave domače božične dišave

Vonj suhih pomaranč se odlično ujame s citrusi.
Vonj suhih pomaranč se odlično ujame s citrusi. / FOTO: Shutterstock

1. Dve pomaranči ali drug citrus narežite na rezine ali četrtine. Rezanje citrusov bo že samo po sebi dalo čudovit vonj. 

2. Vse sestavine stresite v lonec in zalijte z vodo. 

3. Prižgite štedilnik in pustite, da zavre, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte naprej. Ker seveda želite, da se v zrak sprosti čim več vonja, lonca nikar ne pokrivajte. Po potrebi dolijte vodo, ko ta izpari. 

4. Po kakšni uri lahko dišavo prelijete v kozarček ali krožnik in postavite na jedilno ali kavno mizico, od koder se bodo še več ur širile čudovite vonjave.

5. Naslednji dan vsebino samo znova zavrete – to lahko ponavljate več dni, preden boste morali zamenjati sestavine. 

Top trendi letošnje božične dekoracije
PREBERI ŠE
Top trendi letošnje božične dekoracije

To je resnica o kompostiranju pomarančnih olupkov
PREBERI ŠE
To je resnica o kompostiranju pomarančnih olupkov

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke