Medtem ko nas omamni vonj cimeta spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino, je cimet lahko tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, ki za piko na i še odišavi dom.
Zgodovina cimeta
Pričevanja segajo v čas, ko so živeli Feničani, Egipčani in Kitajci, razširil pa naj bi se od Oceanije prek Šrilanke, vse do srednje Azije. Njegove izjemne lastnosti so cenili tudi Rimljani, ki so ga uvažali iz Perzijskega zaliva, omenjen pa je že v kitajskih recepturah iz okoli 3.000 let pred našim štetjem.
Pridobivajo ga iz dveh vrst cimetovega drevesa – iz celjonskega (Cinnamomum zeylanicum) in kitajskega (Cinnamomum cassia). Prvi ima prijeten blag aromatičen vonj, drugi pa manj fin in rahko pekoč okus ter močnejši vonj. Uporablja se posušena notranja plast skorje kot zvite paličice ali kot prah, v evropski kuhinji načeloma kot začimba za sladke jedi, pri peki medenjakov ter božičnega peciva, ali pa z njim odišavimo tople napitke, največkrat kuhano vino, čaj ali vročo čokolado, V kuhinjah drugih delov sveta ga pogosto uporabljajo tudi pri pripravi mesne jedi.
Je izjemno zdravilen
Cimet ni le omamno dišeč in okusen, pač pa je, kot rečeno, tudi izjemno zdravilen, zaradi česar ga uporabljajo v kozmetiki in vse bolj tudi v prehranskih dopolnilih. Med drugim vsebuje eterično olje, minerale v sledeh – mangan, vlaknine, železo in kalcij, pa tanine, polifenole in flavone. Zaradi številnih zdravilnih učinkovin je našemu telesu izjemno prijazen ter nam pomaga pri zaščiti ali odpravljanju številnih nevšečnosti. Študija univerze v Köbenhavnu je na primer razkrila, da lahko že pol čajne žličke cimeta na dan občutno olajša bolečine, ki jih povzroča artritis, vnetna bolezen sklepov, poleg tega cimet deluje protimikrobno in tako posledično krepi imunski sistem, pomaga pri uničevanju nevarnih bakterij ter škodljivih glivicah, kot je kandida.
Prav tako pomaga pri preprečevanju krvnih strdkov. Z rednim uživanjem cimeta v zmernih količinah bomo pripomogli k uravnavanju sladkorja v krvi ter zniževanju ravni slabega holesterola in trigliceridov. Cimet je tudi ena najbolj antioksidantnih začimb, kar pomeni, da izjemno učinkovito preprečuje, da bi škodljive snovi napadale zdrave celice, kar ne zavira le procesa staranja, temveč posredno znižuje tveganje, da se pojavijo bolezni srca, artritis in diabetes. Preprečeval na bi celo raka debelega črevesja ter spodbujal delovanje možganov.
Decembra naj ga bo v izobilju
Obstaja malo morje razlogov, da začinite veseli december (pa tudi ostale mesece) s cimetom.
Dodajte ga sladicam, toplim napitkom, preizkusite kakšen mesni recept s cimetom, naredite si mešanico cimeta, ingverja in medu ter pripravek uživajte po eno čajno žličko na dan, s cimetovim oljem ali maskami negujte svojo kožo, popestrite božične dekoracije s cimetovimi paličicami ter prižgite dišeče svečke z vonjem cimeta. Pri uživanju pa bodite previdni tisti, ki imate težave z želodcem, kot so gastritis in razjede v prebavnem traku, saj eterično olje cimeta lahko draži in stanje še poslabša.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV