Cvrtnik na vroč zrak in mikrovalovna pečica sta dva kuhinjska aparata, ki sta revolucionirala način priprave hrane, saj zagotavljata hitrejše in bolj enostavno kuhanje. Oba imata svoje prednosti in slabost – katerega torej izbrati?
Izbira kuhinjskih pripomočkov in aparatov je pomembna, ne le zato, ker z njimi prihranimo čas, ampak je od njih odvisno tudi, kako zdrav bo obrok, ki ga bomo zaužili.
Ključne značilnosti in razlike mikrovalovne pečice in cvrtnika na vroč zrak
Cvrtnik je naprava za kuhanje, ki izpostavlja hrano zelo vročemu zraku, ki zaradi delovanja električnega vira toplote in ventilatorja nenehno kroži. Tako ponuja kuhanje s podobnimi lastnostmi kot pri tradicionalnem cvrtju, vendar z manjšim številom kalorij, saj zahteva minimalno količino maščobe.
Po drugi strani pa mikrovalovna pečica ustvarja toploto z elektromagnetnimi valovi, ki zavibrirajo vodne molekule hrane, kar omogoča hitro kuhanje ali segrevanje.
Priprava in pogrevanje različnih vrst hrane: Medtem ko je cvrtnik idealen za hrustljav krompir, piščančje peruti, paniranje, pečenje in praženje, je mikrovalovna pečica boljša za odmrzovanje izdelkov, pogrevanje ostankov, kuhanje zelenjave in segrevanje pijač.
Poraba energije: Cvrtnik zaradi svojih grelnikov in ventilatorjev porabi več energije kot mikrovalovna pečica – čeprav je to odvisno od modela in njegove moči.
Zmogljivost: Oba aparata sta na voljo v različnih velikostih, vendar ima mikrovalovna pečica običajno večjo zmogljivost v primerjavi s cvrtnikom.
Čiščenje: Cvrtnik ima odstranljive elemente (košare ali pladnje), ki jih je enostavno očistiti v pomivalnem stroju. Mikrovalovna pečica zahteva skrbno notranje čiščenje, še posebej, ko pride do razlitja.
Je hrana, pripravljena v cvrtniku na vroč zrak res bolj zdrava?
Hrana, ki jo pripravljamo v cvrtniku na vroč zrak potrebuje malo ali nič olja, da dosežejo hrustljavo teksturo, zaradi česar je bolj zdrava alternativa cvrtju. Poleg tega da bistveno zmanjša vnos kalorij in maščob, hkrati zagotavljajo podoben okus in teksturo hrane.
Za pripravo hrane v mikrovalovni pečici prav tako ni treba dodajati maščobe ali olja. Vendar pa na ta način težko dosežemo enako stopnjo hrustljavosti kot v cvrtniku. Po drugi strani mnogi verjamejo, da mikrovalovna pečica povzroča škodljivo sevanje, zato hrana, pripravljena v njej, naj ne bi bila varna za uživanje.
Je mikrovalovna pečica res nevarna za zdravje?
Mikrovalovne pečice proizvajajo neionizirajoče sevanje, ki je podobno sevanju mobilnega telefona, čeprav je veliko močnejše. Poleg tega ima vsaka naprava kovinski ščit in kovinski zaslon, ki preprečujejo, da bi žarki prodrli v zunanjost.
Po nekaterih ocenah naj mikrovalovna pečica niti ne bi ne zmanjša hranilne vrednosti bolj kot druge metode kuhanja, vendar je to v osnovi odvisno od samega živila.
Dokazano je, da samo minuta segrevanja v mikrovalovni pečici lahko uniči nekatere spojine v česnu za boj proti raku, medtem ko bi to v običajni pečici trajalo 45 minut.
Kaj torej izbrati – 'air fryer' ali mikrovalovno pečico?
Torej, dejstvo je, da imata tako cvrtnik kot mikrovalovna pečica svoje prednosti in slabosti. Njuni funkciji sta različni, vendar oba prispevata k temu, da so vaši obroki pripravljeni hitreje. Če lahko izberete le enega, potem izberite tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in željam, z uporabo enega in drugega pa ne pretiravajte.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV