Toplotno prevodna folija lahko drastično skrajša čas kuhanja, poskrbi, da hrana tudi po termični obdelavi dlje časa ostane topla, z njo lahko celo očistite dno pečice ali pa jo zmečkate in vržete v pomivalni stroj skupaj z umazanim jedilnim priborom in posodo.
Kljub mnogim uporabnim funkcijam pa obstajajo tudi pomisleki glede varnosti uporabe alu folije. Nekateri se nanašajo na naše dolgoročno zdravje, drugi pa neposredno na užitnost hrane in varnost z vidika naprave, kot je denimo air fryer.

Ali lahko alu folijo uporabimo v cvrtniku?
Kako varna je uporaba alu folije v manjših, zelo vročih napravah, kot je cvrtnik, ste se, če to napravo uporabljate pogosto, gotovo že vprašali. Na srečo je uporaba aluminijaste folije v cvrtniku na vroč zrak popolnoma varna. Pravzaprav lahko zelo olajša pripravo hrane.
Morebitna skrb, da bi se air fryer lahko vnel in povzročil požar, je odveč – če jo seveda uporabljate pravilno in se kljub temu zavedate določenih varnostnih tveganj.
Če uporabljate folijo, jo v air fryer vstavite tako:
Prepognite kos alu folije tako, da bo ta manjši od košare in se bo tesno prilegal.
Vstavite folijo ali jo ovijte okoli dela, ki ga želite prekriti.
Na ventilator ali grelni element nikoli ne postavljajte folije. To bo blokiralo pretok zraka in toploto ter preprečilo pravilno delovanje naprave.
Kdaj je aluminijasto folijo v air fryerju smiselno uporabiti?
Aluminijasta folija vam lahko pomaga, če kuhate jajca v cvrtniku, vendar nimate dovolj majhnega kovinskega pladnja ali ustrezne posode. Ustvarjanje skodelic z aluminijasto folijo poskrbi, da bo pečeno jajce ali druga hrana ohranila obliko, ne da bi se prilepila na mrežasto dno ali posodo air fryerja.
Njena uporaba je smiselna tudi v primeru, da gre za živila, kot je kruh, katerih drobtine bi zlahka padle skozi mrežasto košaro.
V katerih primerih aluminijasta folija za uporabo v air fryerju ni primerna?
Izogibajte se uporabi aluminijaste folije v cvrtniku na vroč zrak, pri pripravi 'kisle' hrane ali peki živil, vloženih v zelo kisle sestavine. Kislina v živilih, kot so paradižniki, citrusi in kis, kisle kumarice, lahko razgradi aluminij, zaradi česar bo hrana dobila kovinski priokus.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV