
Metin čaj
Metin čaj so Indijanci že stoletja uporabljali proti lajšanju bolečin. Priporočljiv je proti prehladu in za vse, ki obožujejo njegovo svežo aromo. V kozici zavremo vodo. Metine liste položimo v skodelico in jih prelijemo z vročo vodo. Skodelico pokrijemo in pustimo 5 do 10 minut, da se koristne snovi iz listov izločijo v vodo. Čaj nato precedimo (ali s cedilom iz tekočine poberemo liste) in po okusu sladkamo z medom ali drugim sladilom. Namesto svežih metinih listov lahko uporabimo posušene. Na osebo damo v skodelico 1 čajno žličko suhih listov.
Brazilska meta: znanstveniki so ugotovili, da ima metin napitek enake učinke lajšanja bolečine kot sintetično pridobljen aspirin Indometacin. Posušene liste mete je treba dati v vrelo vodo in jih pustiti vreti 30 minut. Tekočino potem pustimo, da se ohladi, in jo popijemo kot čaj.

Ingverjev čaj
Nekoliko pekoč in oster okus čaja bo prebudil zaspano telo in ga pripravil na nov dan. V kozico vlijemo vodo in jo zavremo. V vrelo vodo dodamo nastrgan ingver, kozico pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Čaj odstavimo in nekaj minut počakamo, da se malo ohladi. Ohlajenemu čaju dodamo med in mešamo toliko časa, da se med stopi. Nato dodamo limonin sok in postrežemo v skodelicah. Ingverjev čaj lahko pijemo tudi hladen. Ohladimo ga, mu dodamo nekaj ledenih kock in okrasimo z listi mete.
Koprivov čaj
Uživajte ob srkanju domačega čaja iz posušenih koprivovih listov, ki bo pomagal odgnati utrujenost in slabo razpoloženje. Znano je, da tovrstni napitki blažijo vneto ustno votlino, zdravijo afte, preprečujejo previsoko količino sladkorja v krvi, pomagajo pa tudi pri zdravljenju angine! Pripravimo si manjšo kozico za čaj, v katero stresemo eno žlico posušenih koprivovih listov. Prilijemo hladno vodo, kozico pa pristavimo na kuhalnik in počakamo, da tekočina zavre. Čaj kuhamo še 5 minut. Kozico odstavimo in pustimo nekaj minut stati. Pripravljen prevretek presedimo v skodelico. Ko se čaj nekoliko ohladi, ga začinimo z medom in ponudimo.
Koprivo so v prehrani uporabljali že v starem Egiptu, kjer so jo kultivirali v vrtnino, od njih pa so jo za iste namene prevzeli še Grki in Rimljani. Danes pa v prehrani uporabljamo čim bolj mlade vršičke in liste. Koprive vsebujejo obilo pomembnih vitaminov (6-krat več vitamina C kot limone) in mineralov (10-krat več železa kot špinača). Mnogi od njih delujejo kot antioksidanti in iz telesa odplavljajo škodljive proste radikale.
Žajbljev čaj
Napitek, ki obljublja obilo zdravja, saj lajša prebavne težave, kot so driska, zaprtost, napihnjenost in napenjanje. Z grgranjem pa si lahko pozdravimo tudi vnete dlesni ali žrelo. Na kuhalnik pristavimo kozico z 2,5 dcl vode. Počakamo, da zavre, vmes pa si pripravimo posodo iz kakovostnega stekla ali žgane gline. Vanjo stresemo žajbelj, meto in sladki koren. Ko voda zavre, kozico odstavimo, zeliščno mešanico pa prelijemo z vrelo vodo. Počakamo 10 minut, nato pa tekočino precedimo v skodelico. Ko se pripravljen prevretek nekoliko ohladi, ga začinimo s polnovrednim medom, nato pa ga ponudimo.
Mladi listi žajblja so primerni kot začimba za solate, juhe, ribe z žara, perutnino, šunko, sir in mastne mesne jedi. Žajbljev čaj iz svežih ali posušenih listov pa pomaga pri vnetju grla. Uporablja se za grgranje pri vneti ustni votlini in žrelu ter pri krvavenju dlesni. Z njim uravnamo potenje: kopeli za noge delujejo kot dezodorant proti prepotenim nogam.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV