Dominvrt.si
Gobica

7 najbolj umazanih stvari v kuhinji

N.R.A.
17. 12. 2019 15.02
1

Pravimo, da je kuhinja osrednji prostor v domu. Tukaj preživimo največ časa, kljub temu pa čistoči v tem prostoru namenimo premalo pozornosti, čeprav ta vpliva na naše zdravje. Katere površine in stvari v njej so pravzaprav najbolj umazane?

Na gobicah za umivanje posode se nabira največ bakterij.
Na gobicah za umivanje posode se nabira največ bakterij. FOTO: Dreamstime

Kuhinja je prostor, kjer kuhamo, ustvarjamo različne dobrote, veliko ljudi pa ima ta prostor združen tudi z jedilnico. Je del doma, kjer uživamo obroke, ki so pomembni za naše življenje, kljub temu, pa se velikokrat ne zavedamo, kako zelo umazan je lahko ta prostor, čeprav na pogled deluje popolnoma čist. V njem je namreč veliko stvari, na katerih se zadržujejo bakterije, ki so lahko za človeka nevarne, zato je pomembno, da določene redno menjavamo, druge pa redno in temeljito čistimo.

Gobice

Gobice, ki so prvotno namenjene pomivanju posode, večina ljudi uporablja tudi za čiščenje pulta, štedilnika in ostalih površin v kuhinji. Ker z njimi umivamo vse to in še več, predvsem pa ostanke različne hrane, se na njih nabirajo številne bakterije, ki niso vse tako zelo nedolžne. Priporoča se, da naj bi se gobice menjavale vsaj na dva tedna, če ne še pogosteje.

Deske

Naj bo govora o lesenih ali plastičnih deskah za rezanje živil, na teh se nabirajo številne bakterije, ki povzročajo marsikatero, za človeka nevarno bolezen. Velikokrat mislimo, da je dovolj, če deske samo umijemo, ali pa jih damo v pomivalno korito, a dejstvo je, da se vseh bakterij s tem ne znebimo. Glede na to, da deske niso tako 'potrošni' material kot so gobice za pomivanje posode, jih lahko za večjo varnost očistimo s sodo bikarbono, soljo, vodo in limono!

Deske, na katerih režemo živila, je potrebno temeljito oprati po vsaki uporabi.
Deske, na katerih režemo živila, je potrebno temeljito oprati po vsaki uporabi. FOTO: Dreamstime

Hladilnik

Mrzel zrak, ki se ob odpiranju hladilnika meša s toplim, ostanki hrane, razlita ali pa plesniva hrana so popolna kombinacija za to, da lahko pride do tako imenovanega popolnega 'skladiščenja' bakterij, ki so lahko za naše zdravje nevarne. Priporoča se, da vsaj enkrat tedensko pregledujemo živila in predvsem njihov rok uporabnosti, dodatno pa hladilnik vsaj enkrat tedensko sčistimo s kisom in vročo vodo. Posebno pozornost moramo nameniti področju, kjer shranjujemo meso.

Majhni aparati

Mešalniki hrane, kavni aparati in ostali manjši aparati, so navadno tisti, ki jim ne posvečamo pretirane pozornosti, vsaj ne kar se tiče čiščenja. Uporabljamo jih praktično vsak dan, a niti ne pomislimo ne, da so lahko pravo gojišče bakterij. Preprosto splakovanje z vodo ali pa menjavanje kavnih filtrov pri kavnem aparatu ni dovolj. Tovrstne naprave moramo čistiti in menjavati vsebino tako kot pri vsem drugem!

Umivalnik

Tako rekoč najbolj umazan del kuhinje smo pripravili za na konec. Ne glede na to, kako čist in spoliran zgleda umivalnik v naši kuhinji, ni rečeno, da ni to najbolj umazan del v kuhinji. Navadno v njem puščamo umazano posodo, ostanke hrane, če ne čistimo dovolj pogosto in hitro, pa se lahko bakterije zažrejo v samo bistvo. Seveda je priporočljivo, da umazano posodo redno umivamo, ostanke hrane ne mečemo v odtok, temveč v smeti, dodatno pa umivalnik vsake toliko časa očistimo s kisom.

Umivalnik je najbolj umazana površina v kuhinji.
Umivalnik je najbolj umazana površina v kuhinji. FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

Otrok je jokal. Kar je storil pes, vas bo navdušilo
Preberi še
Otrok je jokal. Kar je storil pes, vas bo navdušilo
Katarina Čas ima pravega lepotca
Preberi še
Katarina Čas ima pravega lepotca
Katera je vaša roža glede na mesec rojstva?
Preberi še
Katera je vaša roža glede na mesec rojstva?
Izzivi gradnje lastnega doma
Preberi še
Izzivi gradnje lastnega doma
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698