Kuhinja je prostor, kjer kuhamo, ustvarjamo različne dobrote, veliko ljudi pa ima ta prostor združen tudi z jedilnico. Je del doma, kjer uživamo obroke, ki so pomembni za naše življenje, kljub temu, pa se velikokrat ne zavedamo, kako zelo umazan je lahko ta prostor, čeprav na pogled deluje popolnoma čist. V njem je namreč veliko stvari, na katerih se zadržujejo bakterije, ki so lahko za človeka nevarne, zato je pomembno, da določene redno menjavamo, druge pa redno in temeljito čistimo.
Gobice
Gobice, ki so prvotno namenjene pomivanju posode, večina ljudi uporablja tudi za čiščenje pulta, štedilnika in ostalih površin v kuhinji. Ker z njimi umivamo vse to in še več, predvsem pa ostanke različne hrane, se na njih nabirajo številne bakterije, ki niso vse tako zelo nedolžne. Priporoča se, da naj bi se gobice menjavale vsaj na dva tedna, če ne še pogosteje.
Deske
Naj bo govora o lesenih ali plastičnih deskah za rezanje živil, na teh se nabirajo številne bakterije, ki povzročajo marsikatero, za človeka nevarno bolezen. Velikokrat mislimo, da je dovolj, če deske samo umijemo, ali pa jih damo v pomivalno korito, a dejstvo je, da se vseh bakterij s tem ne znebimo. Glede na to, da deske niso tako 'potrošni' material kot so gobice za pomivanje posode, jih lahko za večjo varnost očistimo s sodo bikarbono, soljo, vodo in limono!
Hladilnik
Mrzel zrak, ki se ob odpiranju hladilnika meša s toplim, ostanki hrane, razlita ali pa plesniva hrana so popolna kombinacija za to, da lahko pride do tako imenovanega popolnega 'skladiščenja' bakterij, ki so lahko za naše zdravje nevarne. Priporoča se, da vsaj enkrat tedensko pregledujemo živila in predvsem njihov rok uporabnosti, dodatno pa hladilnik vsaj enkrat tedensko sčistimo s kisom in vročo vodo. Posebno pozornost moramo nameniti področju, kjer shranjujemo meso.
Majhni aparati
Mešalniki hrane, kavni aparati in ostali manjši aparati, so navadno tisti, ki jim ne posvečamo pretirane pozornosti, vsaj ne kar se tiče čiščenja. Uporabljamo jih praktično vsak dan, a niti ne pomislimo ne, da so lahko pravo gojišče bakterij. Preprosto splakovanje z vodo ali pa menjavanje kavnih filtrov pri kavnem aparatu ni dovolj. Tovrstne naprave moramo čistiti in menjavati vsebino tako kot pri vsem drugem!
Umivalnik
Tako rekoč najbolj umazan del kuhinje smo pripravili za na konec. Ne glede na to, kako čist in spoliran zgleda umivalnik v naši kuhinji, ni rečeno, da ni to najbolj umazan del v kuhinji. Navadno v njem puščamo umazano posodo, ostanke hrane, če ne čistimo dovolj pogosto in hitro, pa se lahko bakterije zažrejo v samo bistvo. Seveda je priporočljivo, da umazano posodo redno umivamo, ostanke hrane ne mečemo v odtok, temveč v smeti, dodatno pa umivalnik vsake toliko časa očistimo s kisom.
Dominvrt e-novice
V branje priporočamo še:
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV