Barve in okraski na velikonočnih pirhih bodo zagotovo lepši, če boste za osnovo uporabili jajca z belo lupino.
Jajca temnejše rjave barve pogosto preprosto ne morejo prevzeti lepe rožnate, bledo modre in pomladno rumene barve tako kot bela jajca, zato vam ta postopek zna priti še kako prav.
Popolnoma bela jajca je seveda mogoče kupiti v trgovini, vendar je njihova lupina precej bolj občutljiva, zato je večja možnost, da pri kuhanju počijo. Poleg tega se pogosto zgodi, da jih v času velike noči na trgovskih policah zmanjka. Če si želite ustvariti čudovite pirhe, ki bodo zares nekaj posebnega, sledite spodnjim navodilom.
V čem je skrivnost doma 'pobarvanih' belih jajc?
Vse, kar potrebujete za čudovita bela jajca, ki jih nato pobarvate po želji, je beli kis ter malo časa in nekaj potrpljenja.
1. Vodo in kis odmerite v enakem razmerju ter prelijte v lonec.
2. V mešanico vode in kisa nežno potopite jajca ter zavrite. Vmes lahko previdno premešate, vendar pazite, da pri tem ne poškodujete jajčne lupine. V samo nekaj minutah bo s pomočjo kisa rjava lupina postala bela.
3. Kuhajte približno 7–10 minut, nato pa odstavite s štedilnika.
4. Pustite v vodi še približno 20 minut, nato pa jajca sperite in previdno zdrgnite z gobico. Dobiti bi morali lepo, čisto, belo jajce, pripravljeno na barvanje, okraševanje z nalepkami ali pa drugo tehniko, denimo s prtički.
Jajca lahko tudi predhodno namočite in šele nato skuhate
Jajca lahko kuhate v mešanici kisa in vode, kot je opisano zgoraj, ali pa jih najprej namočite ter razbarvate lupino in šele nato skuhate. Kis v nobenem primeru ne bo vplival na okus končnega izdelka, vendar pa je jajce potem, ko je enkrat pobeljeno, precej bolj občutljivo in je večja možnost, da med kuhanjem poči.
Če se odločite jajca pred kuhanjem namakati v kisu, potem jih pustite nekoliko dlje, kot če bi jih kuhali v kisu.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV