V kopalnici
– Upoštevajte preprosto pravilo: ko vode ne potrebujete, zaprite pipo. Če bi imeli ves čas pred očmi merilec vode, ki izteče, vi pa je sploh ne uporabljate (denimo ko si umivate zobe), bi se verjetno zgrozili. Pipo lahko zaprete še med miljenjem rok in britjem, pa tudi med prhanjem, ko si nanašate šampon oziroma gel za prhanje.
– Skrajšajte prhanje. Četudi je ob koncu napornega dne zelo sproščujoče dolgo stati pod prho, je pametnejše najti druge načine sproščanja, ki porabijo manj te dragocene dobrine. Kratko prhanje lahko po drugi strani porabi manj vode kot kopanje v kadi.
– Iskanje načinov, kako porabiti manj vode, je trendno, zato so danes na voljo varčni nastavki za pipe in prhe, pa tudi varčna stranišča, ki povrhu tega omogočajo dvokoličinsko splakovanje (torej z manj ali več vode).
– Ko kupujete nove elemente, bodite pozorni, da so čim varčnejši z vodo, pa tudi z elektriko, saj se pri njeni proizvodnji ravno tako porablja voda.
– Straniščne školjke ne uporabljajte kot koš za smeti. Če ste denimo uporabili toaletni papir, da ste z njim kaj pobrisali, ga ne odvrzite v školjko in splaknite, saj je škoda za nekaj takega porabiti toliko vode.
– Ko čakate, da iz prhe priteče toplejša voda, hladnejšo ujemite v vedro. To vodo lahko porabite za splakovanje stranišča ali zalivanje rož.
– Pralni stroj zaženite šele, ko je poln (enako velja za pomivalni stroj v kuhinji). Kot že rečeno – a je dobro večkrat izpostaviti – se pri izbiri novega odločite za čim varčnejšega. Poleg tega ne perite oblačil, ki pranja še ne potrebujejo (kavbojk denimo ni treba prati po vsaki nošnji).
– Nikoli ne dovolite, da bi voda kapljala iz pipe oziroma da bi straniščni kotliček puščal. Tako vsako sekundo dneva zapravljate vodo. Predstavljajte si, koliko je potratite v 24 urah oziroma več dneh.
V kuhinji
– Obnašanje, ki prihrani vodo v kopalnici, jo prihrani še v enem prostoru, v katerem jo nenehno potrebujemo – v kuhinji. Kadar ni nujno, da voda teče, zaprimo pipo. Posodo lahko ročno operete tudi tako, da napolnite korito z milnico in posodo nato pod tekočo vodo le sperete.
– Kot pri pralnem stroju tudi pri pomivalnem počakajte, da je poln, preden ga zaženete. Ne spirajte posode, preden jo zložite vanj, če ni nujno. Ostanke s priborom postrgajte v smeti ali pa posodo le namočite, denimo v vodi, s katero ste napolnili vedro pri prhanju, kot svetujemo zgoraj. Pri nakupu stroja poskušajte izbrati čim varčnejšega.
– Tudi zelenjavo in sadje namesto pod tekočo vodo operite v posodi. Nato lahko vodo še enkrat uporabite, denimo za prej omenjeno namakanje posode.
– Če morate zavreti vodo (denimo za pripravo testenin), naj ne vre bolj, kot je potrebno za pripravo te jedi. Nato je ne zavrzite. Ko se ohladi, jo lahko uporabite za zalivanje.
– Ne odmrzujte hrane pod tekočo vodo, ampak v hladilniku.
– Če imate navado, da vsakič, ko želite spiti kozarec vode, pustite teči vodo, dokler ne priteče hladna, imejte vrč vode v hladilniku.
Pri vrtnarjenju
– Kot ste že prebrali, je mogoče vodo za zalivanje dobiti še kako drugače kot le tako, da odprete pipo.
– Če imate vrt, je priporočljivo zbiranje deževnice.
– Namesto z vodo čistite dvorišče le z metlo.
– Ko je vroče, zalivajte zjutraj ali zvečer, saj tako izpari manj vode.
– Fontane so lepa dekoracija, a tratijo vodo. Poskušajte se izogibati nepotrebnemu tratenju vode.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV