Namreč, s pozno spomladjo se je začel najboljši čas za gobarjenje. Zaradi dežja je gozd vlažen, temperature so visoke, zato gobe hitro rastejo. Če ste se zadnje dni podali v gozd v lov za slastnimi jurčki, ste jih med podrastjo in listjem že lahko našli. Izkušeni gobarji, ki svojega terena ne razkrivajo drugim, pripovedujejo, da gob sicer ni v izobilju, a dovolj za prve kulinarične pojedine iz svežih gob. Presenetljivo veliko je lisičk, ki so zaradi dežja tudi močno razmočene in težke, se pa najdejo tudi pravi poletni jurčki, seveda, če smo hitrejši od polžev, ki tako radi napadejo svežo gobo in se na njej gostijo.

Sezona nabiranja gob traja vse do jeseni, z ohladitvijo pa je gob vse manj.
Se držite pravil gobarjenja?
Ko se odločimo za gobarjenje, je pomebno, da se držimo pravil nabiranja gob in spoštujemo gozdni bonton, kar pomeni, da nabiramo le gobe, ki jih poznamo, medtem ko ostale pustimo pri miru.

Žal še vedno med sprehodom v gozdu opažamo, da številni še vedno brcajo gobe ali jih kako drugače poškodujejo. Še vedno premalo ljudi ve, da so določene gobe v Sloveniji zavarovane in jih je prepovedano nabirati, kar pomeni, da mora gobar poznati tudi te.
Ko je sezona gobarjenja na vrhuncu, so družbena omrežja polna fotografij polnih košar gob, saj je gobarjenje med Slovenci priljubljena ljubiteljska dejavnost. Količina gob, ki jih lahko ena oseba nabere, je omejena, in sicer na 2 kg po osebi dnevno. Če to mejo presežete ali pa kako drugače kršite pravila gobarjenja in vas pri tem dobijo, boste kaznovani. Nadzor nad izvajanjem prepovedi in omejevanjem nabiranja gob opravljajo gozdarska inšpekcija, inšpekcija varstva okolja ter pooblaščena nadzorna služba za varstvo parkov in drugih zavarovanih naravnih znamenitosti, na terenu. Nadzor nad trgovanjem z gobami vrši tržna inšpekcija, nadzor nad izvozom in iznosom gob pa carinski organi in mejna kmetijska inšpekcija.

Ste letos že nabirali gobe?
Ne pozabite na nožek in košaro
Ko najdemo gobo in smo prepričani, da je užitna, jo odtrgamo ali odrežemo tako, da ne poškodujemo podgobja. Gobe, ki so primerne za trganje, morajo biti razvite do te mere, da lahko prepoznamo njene morfološke znake, s čimer lahko z zanesljivostjo trdimo, da je to užitna goba, ki ni zavarovana. Odtrgano gobo nato očistimo in položimo v košaro oziroma drugo sredstvo za prenašanje, ki pa mora biti zračno.

To je le nekaj osnovnih pravil varnega gobarjenja, nikar ne pozabite še na primerno obutev in oblačila, pa zaščito pred klopi ter orientacijo, da se ne boste izgubili v gozdu. Prav zato je priporočljivo, da se v gozd odpravljate v paru. No, če ste zagrizen gobar, ki svojih zakladov ne želi deliti z drugimi, boste nabiranje v tandemu izpustili, nikar pa ne izpustite najpomembnejšega pravila: nabirajte le poznane in užitne gobe in ne pozabite, da imamo v Sloveniji kar 200 vrst strupenih gob, 30 pa jih je celo smrtno strupenih.
Dominvrt e-novice
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV