Dominvrt.si
indijske začimbe

Poznate te začimbe?

L.M.
01. 09. 2022 05.00
1

Ljubitelji indijske hrane ali ne, prav vsakdo ve, da so za dobro indijsko jed ključne aromatične začimbe. Verjetno zato ni prav nič nenavadnega, da jim posvečajo toliko pozornosti in da imajo indijske gospodinje v kuhinji zanje prav posebno mesto. Shranjujejo jih v okrogli kovinski škatli za začimbe, vsako začimbo v svoji posodici.

Kaj je Masala Dabba?

Tako imenovana Masala Dabba, ki jo pogosto najdemo v indijskih domovih, kupimo pa jo lahko tudi kot že pripravljen komplet začimb, vsebuje 6 do 7 osnovnih začimb. Izbor začimb se sicer nekoliko razlikuje glede na to, v katerem predelu Indije se nahajamo in tudi od lastne izbire, mi pa vam predstavljamo naš izbor najbolj uporabljenih indijskih začimb, brez katerih boste težko skuhali pristno indijsko jed.

Kurkuma

Kurkuma je še ena izmed značilnih indijskih začimb. Tesna sorodnica ingverja je s svojim ostrim, zemeljskim vonjem nepogrešljiva pri pripravi najrazličnejših karijev, zdravilnega zlatega mleka in drugih jedi. Ker je navajena na tropsko podnebje, je pri nas ne moremo gojiti in zato marsikdo ne ve, da je kurkuma tudi čudovita okrasna rastlina. Gojena kot korenika se lahko uporablja sveža ali posušena, slednja ima nekoliko bolj blag okus. Zaradi njene močne živo rumene barve jo mnogi uporabljajo tudi kot naravno jedilno barvilo. 

Kurkuma
Kurkuma FOTO: Dreamstime

Kardamom

Kardamom velja za eno najdragocenejših začimb na svetu, takoj za žafranom in vanilijo. Ima močan, nekoliko specifičen okus. Pri nas ga pogosto uporabljamo v sladicah v kombinaciji s pomarančo, cimetom in drugimi božičnimi začimbami. V indiji ga boste med drugim našli v receptih za kari, rižev puding in tradicionalni napitek iz črnega čaja masala chai. Pri nas najpogosteje lahko kupimo mletega ali v zrnju, medtem ko se v izvirnih indijskih jedeh pogosto uporabljajo kar celi stroki.

Kardamom
Kardamom FOTO: Adobe Stock

 Kumin

Ena najpogostejših začimb, ki se uporablja v indijski kuhinji, je kumin. Kumin je sorodnik peteršilja, ne smemo pa ga zamenjati z začimbo s podobnim imenom in videzom – kumina. Indija je ena največjih proizvajalk semen kumina in tudi ena največjih porabnic na svetu. To sicer ni presenetljivo, saj je v indijskih jedeh zares široko uporaben. Tako v zrnju kot v prahu ga dodajajo v karije, solate, jedi z rižem in drugo.

Kumin
Kumin FOTO: Adobe Stock

Gorčično seme

Gorčično seme, ki raste v severni Afriki in na določenih predelih Azije, je na voljo v številnih sortah, ki se med seboj razlikujejo predvsem po velikosti in barvi lupine. Najbolj znani in priljubljeni sta rumena in črna različica. Rumena gorčica ima blažji, rahlo pekoč okus, medtem ko so črna semena nekoliko bolj intenzivna. Čeprav se v indijski kuhinji uporabljajo vse vrste, so črna v indijski kuhinji nekoliko pogosteje uporabljena. Glede na sorto se gorčična semena dodajajo kislim kumaricam, cela ali v obliki paste so nepogrešljiva pri pripravi karijev, jogurtovih prelivov ter tradicionalne lečine juhe. 

Gorčično seme
Gorčično seme FOTO: Adobe Stock

Koriander

Čeprav so vsi deli koriandra užitni in mnogi uživajo liste, je glavna sestavina indijskih jedi koriandrovo seme. Njegova aroma je praktično nezamenljiva, okus pa trpek s pridihom citrusov. Koriander v kariju, enolončnici iz stročnic, imenovani dal, in mnogih drugih indijskih jedeh ima predvsem vlogo povezovanja vseh sestavin. Kupimo ga lahko v obliki semen ali pa v prahu. Semena bodo še okusnejša, če jih popražimo na suhi ponvi, da dobijo rahlo oreškast okus, nato zmeljemo v prah ali pa zdrobimo v olju, da dobimo pasto.

Koriander
Koriander FOTO: iStock

Muškatni orešček

Muškatni orešček je pogosta začimba zlasti v južnoindijski kuhinji. Najpogosteje se ga uporablja tako, da se ga nastrga z ostrim nožem, lahko pa ga zdrobimo na večje kose ter tako dodamo v jed. V nekaterih predelih Indije je navada, da muškatni orešček popražijo in zmeljejo skupaj s kokosom, sezamom, makom in gorčičnimi semeni ter drugimi začimbami za pripravo tako imenovanih masal, začimbnih mešanic.

Muškatni orešček
Muškatni orešček FOTO: Adobe Stock

Ingver

Lahko bi rekli, da je od vseh indijskih začimb ingver najpomembnejša sestavina tradicionalnih indijskih jedi. Nepogrešljiv je pri pripravi karijev ter ingverjeve paste s česnom, ki se uporablja v večini indijskih jedi. Večina indijskih jedi zahteva posušeni ingver ali pa ingverjevo pasto, ki jo lahko pripravimo tudi sami. Zanjo potrebujemo surovi ingver, ki ga olupimo ter v vodi skuhamo s česnom, nato pa zmeljemo v pasto.

Ingver
Ingver FOTO: Dreamstime
Imajo tudi začimbe rok uporabe?
Preberi še
Imajo tudi začimbe rok uporabe?
Pozitivni učinki vsestranske začimbe
Preberi še
Pozitivni učinki vsestranske začimbe
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698