Nobena nova stavba, vključno s stanovanjskimi objekti, tako ne bo smela več imeti plinske peči, bojlerja ali plinskega štedilnika. Razlog se skriva v težnji po zmanjšanju količine toplogrednih plinov, ki negativno vplivajo na podnebne spremembe. Pri nas sicer omenjeni zakon še ni na vidiku, vseeno pa smo preverili, katere so prednosti in slabosti plinskega štedilnika v nasprotju z indukcijsko ploščo.
Slabost, ki jo vidi eden izmed vrhunskih kuharjev, je ta, da ima večina indukcijskih plošč premajhno kuhalno površino. Seveda pa v tem primeru govorimo o restavraciji, za običajna gospodinjstva so danes na voljo zelo kakovostne in dovolj velike plošče, na katerih je dovolj prostora, da skuhate kosilo zase, za svojo družino in vse morebitne goste.
Kljub temu, da nekateri vrhunski kuharji nad indukcijsko ploščo niso navdušeni, ker naj bi imela hrana, pripravljena na plinu, bolj pristen okus, pa ne gre zanemariti prednosti, ki jih indukcija zagotovo ima.
Prednosti kuhanja na indukcijski plošči:
- Pri indukciji ni potrebno čakati, da grelni element prenese toploto na posodo, zato se ta segreje hitreje kot električni ali plinski štedilnik. Testiranje je pokazalo, da lahko na indukcijski plošči zavremo šest litrov vode v manj kot 15 minutah.
- Omogoča natančno kontrolo temperature, kar pripomore k bolj nadzorovanemu kuhanju.
- Električna kuhalna plošča se dolgo segreva in ohlaja, s plinskim štedilnikom pa težko dosežemo natančno temperaturo.
- Ko na indukcijski plošči pritisnemo tipko za izklop, se prenos toplote takoj ustavi, zato je manj možnosti, da bi voda prekipela ali da bi se nam hrana razkuhala.
- Pri plinskih in električnih štedilnikih se veliko energije izgubi v zraku okoli loncev, medtem ko je kuhanje na indukcijo energetsko učinkovitejše, ker se toplota v procesu prenosa ne izgublja.
- Pri indukciji se segreje samo posoda, kar na koncu poleg krajšega časa kuhanja pomeni tudi prihranek energije in stroškov.
- Ker kuhalna površina ostaja hladna in se segreva samo posoda, kuhalna plošča pa se, ko lonec odmaknemo s kuhališča, izklopi avtomatsko, obstaja manjša nevarnost opeklin in požara. Poleg tega ni nevarnosti, da bi se vneli kuhinjski predmeti, kot je kuhinjska krpa.
- Je preprostejša za čiščenje.
Pomanjkljivosti štedilnika na indukcijo:
- Običajno je dražji od električnega ali plinskega štedilnika.
- Za kuhanje na indukciji potrebujemo posodo, ki je ustreznega materiala in ravno prave velikosti.
- Grelni element se izklopi, takoj ko posodo dvignete ali premaknete z grelne plošče. Nekateri proizvajalci ponujajo možnost zaklepanja, vendar se v praksi pokaže, da ta ni tako zanesljiv, kot bi si želeli.
- Piskajoči zvok plošče je včasih lahko moteč.
- Medtem ko imajo električni in plinski štedilniki grelni element, ki je bolj odporen proti obrabi, je indukcijska plošča izdelana iz gladkega stekla, ki se hitreje poškoduje ali opraska.
- Pri nekaterih tehnikah kuhanja, kot je praženje v voku, se je še vedno bolje posluževati ognja.
Komentarji (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV