Globoko zamrznjena živila moramo znati pravilno uporabljati in seveda tudi pravočasno in na primeren način odtajati. Cel zamrznjen piščanec se na sobni temperaturi popolnoma odtaja v šestih urah. Veliko perutnino, kot je na primer puran, pa vzamemo iz zamrzovalnika že en dan prej, preden jo bomo spekli. Večino zamrznjenih živil lahko odtajamo ali natalimo na sobni temperaturi, bolj občutljiva živila pa v hladilniku (na temperaturi od 2 do 6 stopinj Celzija). Seveda je treba upoštevati, da je za odtajevanje živil v hladilniku potreben dva- do trikrat daljši čas kot za odtajevanje na sobni temperaturi. Če se nam zelo mudi, lahko živilo odtajamo pod tekočo vodo ali v vroči vodi. V tem primeru mora biti živilo nepredušno zaprto! Zelo dobro in predvsem hitro se živila odtalijo v mikrovalovni pečici, ki ima navadno vgrajeno posebno avtomatiko odtajevanja živil.
Časi odtajevanja in načini odtajevanja so seveda različni glede na vrsto živila, velikost zavitka in namen uporabe. Navadno so na zavitkih kupljenih zamrznjenih živil natančna navodila, iz katerih razberemo, v kakšnem stanju lahko živila uporabimo. V pomoč naj vam bodo tile podatki:
►Če zamrznjeno meso (telečje, goveje, svinjsko) kuhamo, ga pristavimo v kozici z mrzlo vodo in počasi segrevamo.
►Manjše kose mesa za pečenko (premera 12 cm) le natalimo, večje kose pa povsem odtalimo, da se meso tudi v notranjosti dobro prepeče.
►Perutnina mora biti vedno popolnoma odtajana, saj se drugače ne bo enakomerno spekla.
►Paniranih rib ne odtalimo, temveč jih ocvremo kar zmrznjene. Zamrznjene ribje fileje natalimo in ko jih lahko ločimo in so upogljivi, jih pripravimo. Cele večje ribe pa povsem odtajamo, da se enakomerno mehčajo, ko jih pečemo ali cvremo. Vse odtaljene ali zgolj nataljene ribe moramo takoj porabiti, saj se hitreje kvarijo kot sveže ribe.
►Zamrznjeno sadje različno pripravimo in uporabimo. V zamrznjeni obliki ga lahko uporabimo za pripravo kompota, sadne juhe, sladoleda, šerbeta, smoothija ipd. Nataljeno sadje uporabimo za pripravo sadne kupe, bovle ali pa oblogo za pito (v tem primeru sadje potresemo z drobtinicami, da ne namoči testa). Popolnoma odtajano sadje pa uporabljamo za dekoriranje že pečenih sladic.
►Najboljši način priprave zamrznjene zelenjave je dušenje ali kuhanje v majhni količini vode. Kašasto ali sesekljano zelenjavo, ki je zamrznjena v kockah, najprej nekoliko natalimo, da lahko ločimo posamezne kocke. Nato jo toplotno obdelamo. Z mešanjem dosežemo, da se zelenjava enakomerno ogreva, sicer bi se v zamrznjeni kocki zunanje plasti ogrevale predolgo, znotraj pa bi bila zelenjava še zmrznjena.
►Krompirjeve, kruhove in druge cmoke, svaljke ali njoke kuhamo neodtaljene (zamrznjene) v slanem kropu. Kuhamo jih v pokriti posodi.
►Vse oblike narezanega zamrznjenega pomfrita ne tajamo, temveč v zamrznjeni obliki ocvremo v vroči maščobi. Cvremo postopoma, da se maščoba ne ohladi prehitro, ko vanjo stresemo zamrznjen pomfrit.
►Zamrznjeno listnato testo odtalimo samo toliko, da se nekoliko zmehča in postane elastično. Nato ga razvaljamo in uporabimo.
►Delno ali popolnoma odtajanih živil v nobenem primeru ne smemo ponovno zamrzniti!
Uporabljate zamrznjena živila? Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko z nami delite svoje mnenje, izkušnje in nasvete. To lahko storite s klikom na
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV