Najpomembnejše je, pravi direktorica čistilnega podjetja Sacha Dunn, da ob vsaki uporabi obrišete ploščo, kar bo preprečilo, da bi se umazanija zažgala, zaradi česar bi bilo ostanke hrane težko odstraniti: "Počakajte, da se vse skupaj ohladi, nato površino poškropite z malo belega kisa, kot bi to storili z univerzalnim čistilom, in obrišite." Priporoča tudi, da štedilnik enkrat na teden temeljiteje očistimo s kisovo pasto in sodo bikarbono, in šele nato s čistilnim sredstvom.
Dunnova poleg tega, da je to cenejša možnost, izpostavlja, da ta čistila ne vsebujejo potencialno škodljivih kemikalij: "Poleg tega so nekatera komercialna čistila premočna in lahko pri segrevanju uničijo kuhalno ploščo ali sprostijo škodljive hlape, če jih popolnoma ne speremo," je dodala za Mind Body Green.
Domače čistilo za štedilnik:
– 1/4 skodelice do ene skodelice sode bikarbone, odvisno od velikosti plošče,
– steklenica s pršilom, v kateri je bel kis,
– detergent za pomivanje posode,
– mehka goba ali krpa.
Najprej obrišite površino peči, da se znebite drobtin ali ostankov hrane. V tanki plasti potresite sodo bikarbono, nato popršite s kisom – prišlo bo do penjenja. Vse skupaj nežno obrišite z mehko gobico ali krpo, pri tem pa pazite na plošče, še posebej če so steklene ali indukcijske, saj lahko ob močnem pritisku razpokajo.
Domača pasta za zelo umazano površino:
– dve žlici sode bikarbone,
– čajna žlička vode,
– steklenica s pršilom, v kateri je bel kis,
– po želji tri do pet kapljic eteričnega olja limone, pomaranče ali drugih citrusov,
– mehka goba ali krpa.
Pripravite pasto iz sode bikarbone, vode in eteričnega olja. Zelo umazana mesta najprej rahlo poškropite s kisom, nato nanesite pasto, pustite nekaj časa stati, potem pa vse skupaj obrišite z gobo ali krpo.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV