Soda bikarbona
Je nekaj, kar bi morali imeti vedno doma. Soda bikarbona lahko pomaga pregnati neprijetne vonjave. Nasujte jo v skledico, ki ima zgoraj čim večjo površino, in položite v hladilnik. Potem ko spraznite posode za odpadke, jih pomijte in vanje nasujte nekaj sode bikarbone. Nato namestite vrečke. Tako lahko celo osvežite stare preproge. Posujte po njih nekaj sode bikarbone, počakajte petnajst do dvajset minut. Preproge otresite in posesajte.
Toda najprej bi se morali z rednim čiščenjem in pospravljanjem potruditi, da do neprijetnih vonjav niti ne pride. Če boste hladilnik redno čistili, takoj odstranili živila, ki so se pokvarila, predvsem pa ostanke hrane shranili v neprodušno zaprtih posodah, zagotovo ne bo neprijetnih presenečenj, ko boste odprli njegova vrata.
Dišeč lonec na štedilniku
Saj veste, kako lepo diši, ko se pečejo cimetovi piškoti? Toda vsak dan si ne morete vzeti časa, da bi jih pripravili. To tudi ne bi pripomoglo k vzdrževanju primerne telesne teže (razen če imate zares recept, ki je iz samih zdravih sestavin). A obstaja rešitev. Pričakujete goste in bi radi, da domovanje zagotovo prijetno diši? Vzemite lonec in zavrite vodo. Poiščite v kuhinji, kar diši. Limone, pomaranče, cimet, vanilijo, muškatni orešček, nageljnove žbice, kavo … Ko voda zavre, temperaturo prilagodite, da vre počasi. Dodajte sestavine, ki ste jih izbrali. Zaradi toplote se bo začel širiti prijeten vonj. Toda pozor – dokler je štedilnik prižgan, morate spremljati, kaj se dogaja. Če začne vode primanjkovati, jo dolijte. Ko dogajanja na štedilniku ne morete več spremljati, štedilnik ugasnite in lonec prestavite na njegov hladen del.
Tako lahko izkoristite limonine lupine, potem ko ste si naredili limonado. Lahko pustite, da v loncu počasi vre voda, v kateri so izključno te lupine (enako pa je mogoče izkoristiti lupine pomaranč in grenivk). Ko na vašem balkonu ali okenski polici začnejo uspevati sveža zelišča, jih prav tako lahko dodate vodi, ki počasi vre. Poskusite kombinacijo rožmarina in limon ali mete in grenivke.
Doma narejen potpuri
Dišeč potpuri je mogoče kupiti. A le če ga boste naredili sami, boste lahko prepričani, da je naraven. Zelišča in cvetni listi, rezine limone in pomaranče, kocke jabolka, cimetove palčke … Seveda je treba zelišča, cvetne liste in sadje posušiti. Naraven potpuri kljub temu ne zdrži za vedno. Po nekaj mesecih ga je dobro zamenjati z novim.
Če se ne želite ukvarjati s sušenjem, lahko prostor poskušate odišaviti z začimbami, kot so nageljnove žbice, janež, kardamom … Lepa skledica, ki je polna nageljnovih žbic ali cimetovih palčk, je za povrh dekorativna.
Mogoče je videz potpurija izboljšati z dodatkom zanimivih naravnih elementov, kot so storži, želodi, orehi v lupini … Če želite, da je potpuri tudi v okras, kombinirajte različne barve, velikosti in teksture. Takšen potpuri je lepo darilo.
Sobne rastline
Prav tako delujejo dekorativno, hkrati izboljšujejo zrak. Ko izbirate sobne rastline, je najbolje, če je vaš prvi kriterij, kakšne pogoje imate. Poiščite rastline, ki jim ravno takšni pogoji ustrezajo (denimo veliko močne sončne svetlobe ali – nasprotno – njeno pomanjkanje itn.) Nato lahko šele preverite, ali se med vrstami, ki se bodo v vašem domu bržkone dobro počutile, nahajajo katere, ki še posebno dobro vplivajo na zrak. Med njimi so taščin jezik, čopasta zelenčica in fikus benjamin, ki torej ni brez razloga rastlina, ki jo toliko ljudi povezuje s pisarnami.
Zavedajte se, da je treba dom redno zračiti. Tudi pozimi najmanj enkrat dnevno, četudi je mrzlo, vreme pa je slabo. V tem primeru je bolje okna odpreti večkrat za krajši čas. Gretje zmanjšajte na minimum in okno v prostoru, ki ga zračite, odprite na stežaj. Čez nekaj minut ga zaprite in gretje vrnite na prejšnjo temperaturo. Zrak bo kmalu spet topel. To ponovite večkrat dnevno.
Ko postane vreme toplejše, si lahko ustvarite svoj zeliščni vrt. Zelišča so vir prijetnih dišav, za povrh izboljšajo okuse jedi.
Dominvrt e-novice
V branje priporočamo še:
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV