Tako lahko enostavno očistimo plinski štedilnik

GOSPODINJSTVO

Tako lahko enostavno očistimo plinski štedilnik

L.M.
15.10.2024, 5:00
0

Od vseh elementov v kuhinji je površina plinskega štedilnik morda ena bolj pomembnih in težjih za čiščenje, saj je vsakodevno izpostavljena razlitjem in madežem. Predstavljamo vam nekaj napotkov, kako si delo olajšati.

Skrb za čistočo štedilnika je pomembna, redno čiščenje pa bi moralo biti visoko na prioritetni lestvici gospodinjskih opravil. Če s tem odlašamo, se zaradi visoke vročine madeži zapečejo na površino in jih je kasneje praktično nemogoče odstraniti. Zamašen plinski gorilnik bo imel tudi šibkejši plamen.

Umazanega štedilnika nikar ne čistite z nožem ali žičnato gobico.
Umazanega štedilnika nikar ne čistite z nožem ali žičnato gobico. / FOTO: Shutterstock

Vsakodnevno brisanje po kuhi zahteva le nekaj čistila in poteg z vlažno krpo, ki ga opravimo v nekaj minutah.

Uporabimo neabrazivno krpo

Pri čiščenju trdovratne umazanije nas morda lahko zamika, da bi posegli po nožu ali žičnati gobici, s katero bi postrgali sprijeto umazanijo. Vendar pa lahko to zelo poškoduje kuhalno ploščo in na njej pusti grde praske, zato se ostrim predmetom vsekakor izogibamo. Namesto tega raje uporabimo gobico za pomivanje posode ali krpo iz mikrovlaken.

Namočimo rešetke in glavo gorilnika

Pri večini plinskih štedilnikov je mogoče za lažje čiščenje odstraniti rešetke in glave gorilnikov. Občasno jih lahko tako namočimo ter nato operemo ročno ali pa celo v pomivalnem stroju. 

Pomivalno korito napolnimo z vročo vodo, dodamo nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode, nato pa pustimo rešetke in gorilne glave namakati vsaj pol ure. Kot detergent lahko uporabimo tudi tableto za pomivalni stroj.

Po tem času jih speremo in dobro posušimo, preden jih znova postavimo na čisto ploščo štedilnika.

Mastne madeže odstranimo s kisom in sodo bikarbono

Če imamo opravka s trdovratno maščobo in koščki hrane, ki se držijo kuhalne plošče, pripravimo čistilno pasto iz dveh preprostih sestavin – skodelice kisa in polovice skodelice sode bikarbone. Pasto razmažemo po štedilniku in pustimo nekaj minut, nato pa obrišemo s čisto krpo. Kis in soda bikarbona bosta skupaj raztopila umazanijo in odstranila morebitne ostanke hrane.

Kadar niti soda bikarbona niti kis sama po sebi ne učinkujeta, lahko poskusimo še s krpo, ki jo namočimo v vročo vodo. 

Je bolje kuhati na indukcijo ali plin?
PREBERI ŠE
Je bolje kuhati na indukcijo ali plin?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke