Vsak dober hladilnik ima veliko predalov in polic različnih velikosti, saj lahko le tako maksimalno izkoristimo prostor in pravilno shranimo izdelke. Sadja in zelenjave na primer ni dobro hraniti skupaj. Nekatere vrste sadja, zlasti jabolka, med zorenjem namreč sproščajo etilen in s tem pospešujejo kvarjenje druge hrane. Zato ima večina sodobnih hladilnikov ločena predala, v katera shranimo sadje in zelenjavo ter s tem hrani podaljšamo svežino. No, nekatere sestavine pa bodo ostale najbolj sveže, če jih sploh ne damo v hladilnik. Sem denimo sodijo agrumi, lubenice, melone, pa banane, kiviji in drugo tropsko sadje, ki je 'vajeno' vročine ter svetlobe. Prav tako je na pultu ali v shrambi bolje pustiti jajčevce, krompir, česen, čebulo, papriko, bučke in paradižnik, ki lahko v hladilniku hitreje izgubi vonj ter pravilno teksturo.
Kje in kako hraniti posamezne izdelke?
A veliko je skupin živil, ki bi se v kuhinji ali shrambi pokvarila v le nekaj urah, zato je kakovosten hladilnik nujen element vsake sodobne kuhinje. Če mu je spodaj dodan še zamrzovalni del, je poskrbljeno za vsa živila, ki za optimalno hrambo zahtevajo okolje med –18 in +7 stopinj Celzija. V hladilnem delu se temperatura namreč navadno giblje med 0 in 7 stopinj Celzija, v zamrzovalnem delu pa med –16 in –18 stopinj Celzija. S tem je vzpostavljeno okolje, v katerem se bakterije razvijajo najpočasneje, živila pa dalj časa ohranijo svežino.
Ameriška Uprava za hrano in zdravila FDA gre še korak dlje in priporoča, naj bo temperatura v hladilniku nastavljena točno na štiri stopinje Celzija, saj določeni dejavniki skrbijo za nihanja za od dva do tri stopinje navzgor in navzdol. Zaradi stalnega odpiranja je denimo najtopleje pri vratih, zato je tam najbolje shranjevati pijače in sveže mleko, maslo, kečap in gorčico. Veliko hladilnikov ima na vratih posebne nastavke za shranjevanje jajc, a strokovnjaki priporočajo, da jih raje shranjujemo na spodnjih policah kar v originalnih kartonastih škatlah.
Na spodnjih policah je praviloma najhladneje, zato je tam najbolje hraniti hitro pokvarljiva živila, mesne delikatese in surovo meso ter morske dobrote – a če se le da, največ dan ali dva. Na srednjih policah hladilnika naj imajo svoje mesto hladni narezki, kremne sladice, trdi in mehki siri ter drugi predelani mlečni izdelki, najvišje police pa naj bodo rezervirane za kuhane jedi in ostanke od obrokov, ki jih je najbolje shraniti v namenske posodice in postaviti tako, da nam 'padejo v oči'. Tako bomo hrano dobro uporabili in močno zmanjšali verjetnost, da postane odpadek. Prav tako bomo s pravilno razporeditvijo sestavin v hladilniku zmanjšali možnost, da bi bil prenatrpan, s tem pa preprečili hitrejši pretok bakterij, zvišanje notranje temperature in posledično hitrejše kvarjenje živil. Prav tako bomo imeli boljši pregled nad vsebino in bomo težje spregledali posamezne izdelke.

Povprečna družina potrebuje hladilnik z od 200 do 250 litri prostornine
Nesporno dejstvo je, da bi bilo življenje brez hladilnika zelo težko, saj nam vsakodnevno lajša gospodinjenje in je nemalokrat zvest zaveznik ob nočnem napadu lakote. Ta kos bele tehnike vedno kupujemo kot dolgoročno investicijo in predvsem glede na potrebe, ki jih imamo. Prav zato je pri izbiri treba upoštevati mnogo dejavnikov: vgradni ali prostostoječi, z zamrzovalnim delom ali brez, odpiranje vrat v levo ali desno, dimenzije, prostornina, tehnologija ... Za štiri- ali petčlansko družino bo z 223 litri uporabne prostornine hladilnega in 94 litri zamrzovalnega dela denimo optimalna izbira prostostoječi hladilnik Candy CMGN 6182 BN z zmrzovalnikom spodaj, ki izstopa po svojem dizajnu in napredni tehnologiji. Pameten in prilagodljiv napredni senzorski sistem Total No Frost poskrbi za samodejno odtajanje hladilnika glede na temperaturo, indeks vlažnosti in uporabo izdelkov ter prepreči nastajanje ledu v zamrzovalniku. Ta sistem proizvaja hladen zrak v oddelku zamrzovalnika, nato pa ga enakomerno porazdeli po hladilniku s pomočjo več zračnih tokov iz plošče No Frost na zadnji strani hladilnika. Temperatura in vlaga v hladilniku ostaneta nespremenjeni, zato živila ostanejo okusna in sveža dlje časa.
Hlajenje v elegantni podobi s hladilniki Candy linije Puro bo dom povzdignilo na povsem novo raven. Poleg elegance velja posebej poudariti še moderen dizajn ter kakovostne materiale. V celoti steklena vrata in pametni zaslon jim dajeta poseben značaj. Vgrajen ročaj je ergonomičen in funkcionalen ter prevzame zaobljene linije vrat, kar daje izdelku mehkejši videz, boljši oprijem in poenostavljeno vidljivost. Elektronski zaslon omogoča nastavitev temperature hladilnika in aktiviranje številnih zanimivih funkcij, kot so denimo hitro zamrzovanje, hitro hlajenje in zaklepanje. LED-osvetlitev ima daljšo življenjsko dobo, porabi manj energije in poskrbi za manjše segrevanje. Poleg tega nova pozicija lučke izboljša vidljivost v hladilniku. Tako boste imeli živila lažje pod nadzorom in vam ne bo treba prižgati velikih luči v kuhinji, da bi v hladilniku našli priboljšek, ki si ga zaželite sredi noči.
Sponzorirana vsebina