Kot pojasnjujejo na ZPS, kombiniranih izvedb steklokeramične plošče, na kateri so plinska in električna kuhališča, ni ravno veliko, a nekaj izbire vendarle je. Več je kombinacij s hitrogrelnimi kuhališči, a nekaj jih je tudi takih z indukcijskimi.
Steklokeramična plošča je res najenostavnejša za čiščenje, se je pa treba navaditi na skrbno vzdrževanje; pa ne le po vsakem kuhanju, ampak tudi med kuhanjem. Če jed prekipi, je najbolje, da posodo umaknemo s kuhališča, ugasnemo ploščo in jo obrišemo, nato pa še dno posode. Kuho nadaljujemo šele, ko na kuhališču ni več ostankov hrane. Najbolj problematični so madeži od mleka in sladkorja, ki jih moramo takoj temeljito očistiti, ker prihaja do kemičnih reakcij, ki trajno poškodujejo površino.
Za indukcijska kuhališča velja, da je kuhanje na njih hitrejše in bolj ekonomično kot na hitrogrelnih, imajo pa svoja pravila, na katera se moramo privaditi. Indukcijsko kuhališče se med kuhanjem neposredno ne segreva, segreva se posoda, pravzaprav dno posode, ki mora biti zato feromagnetno. Zato se je kuhanja z indukcijo prijelo ime »hladno kuhanje«. Kadar menjamo stare sisteme kuhanja z indukcijskim, moramo računati tudi na to, da nekaterih posod ne bomo mogli več uporabljati. Ni pa pomembno, da je dno ravno, kar je lastnost, ki je ključnega pomena za hitrogrelno kuhališče. Zaradi slabega stika posode s kuhališčem prihaja do izgub električne energije. Kuhanje na indukcijskem kuhališču ima svoja pravila in zahteva nekaj vaje, in sicer že zaradi hitrosti kuhanja, ki je lahko še večja, če je kuhališče opremljeno s tako imenovanim boosterjem (začetno kuhanje z večjo močjo). Prehod na uporabo navadnega, hitrogrelnega kuhališča je običajno enostavnejši; kuhanje je počasnejše in ga hitreje obvladamo.
Premislite, ali želite ob plinskih imeti še dve hitri kuhališči. Če je odgovor pritrdilen, se odločite za indukcijski, lahko pa tudi za nekoliko počasnejši, bolj klasični način kuhanja na hitrogrelnem kuhališču. Če se boste odločili za indukcijsko kuhališče, najprej z magnetom preverite, katere posode boste lahko uporabljali na njem. Če vas bolj privlači hitrogrelno kuhališče, morate vedeti, da ne smete uporabljati posode, ki nima ravnega dna. Obe odločitvi sta dobri, izbirajte glede na svoje navade v kuhinji!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV