Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite

GOSPODINJSTVO

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite

L.M.
28.04.2024, 5:00
3

Odlaganje jajčnih lupin med tem, ko pripravljate jed, je seveda priročen način, da ohranite delovni pult vsaj kolikor toliko urejen in čist, vendar pa takšno početje po mnenju strokovnjakov ni najbolj priporočljivo. Izkaže se, da vstavljanje jajčnih lupin nazaj v škatlo skupaj z ostalimi, še ne razbitimi jajci predstavlja veliko varnostno tveganje. Razlog? Navzkrižna kontaminacija.

Ko gre za ravnanje z jajčnimi lupinami in nasploh z jajci, ki so izjemno občutljivo živilo, je treba upoštevati nekaj varnostnih ukrepov. 

Shranjevanje jajc

Pojdimo lepo po vrsti. Ko kupujete jajca, vedno preverite, ali so lupine čiste in brez razpok. Če v škatli opazite razbito jajce, izberite drugo škatlo, saj obstaja velika možnost, da je bilo izpostavljeno salmoneli ali drugi bakteriji.

Jajca so izjemno občutljivo živilo.
Jajca so izjemno občutljivo živilo. / FOTO: Shutterstock

Če je krivda na vaši strani in jajce pomotoma razbijete doma, ga takoj prenesite v čisto posodo s pokrovom in hranite v hladilniku do dva dni. Nevarnosti okužbe se boste najbolj zanesljivo izognili tako, da ga termično obdelate. 

Jajca shranjujte v originalni embalaži v najhladnejšem delu hladilnika, na srednji ali spodnji polici. Predal za jajca na vratih uporabite raje za živila, kot sta kečap in gorčica. Če jajca hranite na vratih, so ob vsakem odpiranju in zapiranju vrat namreč izpostavljena temperaturnim spremembam. V kolikor se odločite za shranjevanje na sobni temperaturi, pazite, da je temperatura v prostoru čim bolj konstantna. Jajca porabite v treh tednih po nakupu.

Izogibanje bakterijam

Na žalost se bakterije lahko skrivajo tako znotraj jajca kot na površini jajčne lupine, zato si po rokovanju z njimi obvezno umijte roke. Rokovanje z jajci močno poveča tveganje prenosa bakterij z rokami, pripomočki in preko zraka. 

Jajc ni priporočljivo hraniti na vratih hladilnika.
Jajc ni priporočljivo hraniti na vratih hladilnika. / FOTO: Adobe Stock

Kartonasto škatlo za jajca po uporabi zavrzite

Čeprav se ne sliši precej ekološko, strokovnjaki opozarjajo na tveganje ponovne uporabe kartonastih embalaž za jajca. Komercialni proizvajalci jajc morajo upoštevati pravila za varno ravnanje z živili, zato jajca, preden jih zapakirajo v čiste nove kartone, operejo in razkužijo ter s tem odstranijo mikroorganizme, ki so morda prisotni na lupini. Toda po določenem času ni izključeno, da se niso tja ponovno naselili. 

Ponovna uporaba kartonov tudi pomeni, da morate biti pozorni na rok uporabnosti, da vas ne zavede datum zapisan na škatli.

Strokovnjaki za varnost hrane so glede te teme jasni in pravijo, da je treba predmete, kot so pladnji iz pene, v katerih je pakirano sveže meso, in škatle za jajca, obravnavati kot embalažo za enkratno uporabo.

Kako odgovorno ravnati z embalažo za jajca? 

Kartonske škatle je mogoče reciklirati skupaj z drugimi izdelki iz papirja. To storite tako, da jih raztrgate na kose in kompostirate ali uporabite za sajenje sadik zgodaj spomladi, preden rastline prenesete na vrt.

Zakaj surovih jajc ni priporočljivo spirati z vodo?
PREBERI ŠE
Zakaj surovih jajc ni priporočljivo spirati z vodo?

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
PREBERI ŠE
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?

9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči
PREBERI ŠE
9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke