Ali se lahko kava pokvari kot nekatera druga živila v kuhinji? Odgovor je sicer ne, ker se kava pravzaprav ne pokvari, niti od stare kave načeloma ne morete imeti zdravstvenih težav, toda stara kava ne bo imela več tako dobrega okusa kot sveža, težava pa je lahko tudi v vlagi, zaradi katere se lahko razvije plesen.
Zato kavo, ko jo enkrat odprete, porabite v določenem okvirju:
Kavna zrna
Kavna zrna trajajo najdlje, zato je dobro, da tako ostanejo. Kavna zrna je treba zaužiti v 4 tednih.
Mleta kava
Če res želite sveže, res sveže kave, je najbolje, da se zrna zmelje pred uporabo, če pa imate mleto kavo, pa jo je najbolje porabiti v 2 tednih.
Kuhana kava
Zaužijte jo takoj, če ni bilo časa, da jo spijete takoj, pa jo lahko 12 ur hranite pri sobni temperaturi, v hladilniku pa lahko stoji do 3 dni.
Kako pravilno shraniti kavo?
- Kavo pravilno zaprite – priporočljivo je v temni posodi, ki jo boste postavili na hladno in temno mesto.
- Kupite pravo količino – ne kupujte več, kot lahko porabite v nekaj tednih.
- Bodite pozorni na vlažnost – kavo je najbolje shraniti v kuhinjskem elementu, ker je tam nekoliko nižja temperatura in manjša možnost nastanka vlage.
Ste vedeli, da je lahko rastlina, iz katere dobimo ta omamna zrna, lahko tudi prikupna sobna rastlina?
Dominvrt e-novice
Vir: Jutarnji list
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV