
Zamrzovalnik je ena od priročnih stvari, s katerimi podaljšamo rok uporabnosti številnim živilom. V njem lahko presežke domače zelenjave in sadja z vrta v poletnem času shranimo za čas, ko te dobrote ne bodo več na voljo v takšnem izobilju. Prav tako je priročen za shranjevanje večjih količin mesa, da nam ga ni treba vsak dan sproti kupovati.
Če znamo pravilno zamrzovati in odmrzovati živila, bomo s tem v njih obdržali kar se da čim več hranil in svežine. Živila zamrzujemo pri –18 stopinj Celzija. S tem pa ustavimo oziroma upočasnimo propadanje živil, saj postanejo v takšnih pogojih mikroorganizmi neaktivni. Vendar pa, ko enkrat živilo vzamemo iz zamrzovalnika, se to začne odtajati in s tem "oživijo" tudi bakterije in drugi mikrobi. Zato je treba z odmrznjeno hrano ravnati previdno in jo v čim krajšem času po odtalitvi toplotno obdelati.
Najbolj odporne snovi v živilu so encimi, ki počasi delujejo tudi med večmesečnim skladiščenjem ter spreminjajo in kvarijo izdelek.
Kako pravilno zamrznemo živila?
Pogosta težava, na katero naletimo v domačih zamrzovalnikih, je nihanje temperature med samim skladiščenjem. To povzroči rast kristalov, ki poslabšajo teksturo izdelka in povečajo količino tekočine, ki nastane med odtajanjem. Kako neprijetno je to, se večina zave denimo, ko vzamemo iz skrinje sladoled. Ko odpremo banjico nas pogosto razočarajo kristali, ki tudi najbolj kakovosten sladoled naredijo manj slasten.
"Glavni dejavnik, ki vpliva na kemijske in biokemijske lastnosti zamrznjenih živil, je gibanje vode. Izguba vode je največji problem, saj je velikokrat glavni in omejitveni razlog za obstojnost zamrznjene hrane," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Zato je pomembno, da živila pred zamrzovanjem pakiramo v nepropustno vrečko za zamrzovanje ali drugo embalažo, ki tesni. S tem namreč preprečimo izsuševanje. Pri zamrzovanju omak in juh, je treba upoštevati, da se bo tekočina med zamrzovanjem še nekoliko razširila, zato pustite v posodi dovolj prostora.

Živila pred zamrzovanjem pripravimo oziroma obdelamo. Denimo, za zamrzovanje izberemo zrelo in nepoškodovano sadje in zelenjavo, ki ju najprej operemo in očistimo. Strokovnjaki svetujejo, da večino zelenjave, ki jo bomo zamrznili, najprej blanširamo. Toda, nikar v zamrzovalnik ne pospravite vroče ali tople hrane! Hrana naj se najprej povsem ohladi, idealno je, če jo nato za nekaj časa damo še v hladilnik, preden jo prestavimo v zamrzovalnik.
Čeprav lahko živila v zamrzovalniku hranimo tudi več mesecev, pa je zaradi kakovosti samega živila pomembno, da ne prekoračimo priporočenega časa shranjevanja določenega živila v zamrzovalniku. "Smernice za shranjevanje v zamrzovalniku upoštevamo zaradi ohranjanja kakovosti, za varnost zamrznjenega živila pa časovne omejitve ni. Dolgoročno uporabnost zamrznjene hrane bolj omejujejo škodljive kemične in fizikalne spremembe kot mikrobiološka vprašanja," so zapisali na NIJZ. Če temperatura zamrzovalnika ne more doseči –18 stopinj Celzija ali pa ves čas niha, je priporočljivo čas shranjevanja živil skrajšati.
Meso hranimo v najhladnejšem delu zamrzovalnika (po navadi je to spodnji del ali zadnja stran), saj bo tam dlje ohranilo kakovost. Čeprav se vam morda zdi bolj priročno, da pred zamrzovanjem kos mesa že narežete na koščke ali zrezke, pa je dobro vedeti, da med zamrzovanjem večji kosi kakovost ohranijo dlje od manjših koščkov.
Pametno je, da živila označimo. Denimo, na vrečko damo nalepko, na katero zapišemo osnovne podatke: vrsto živila, datum zamrznitve in težo.
Pazite, da vaš zamrzovalnik ne bo prenapolnjen, prav tako pa naj ne bo skoraj prazen. Najbolje deluje, če ga napolnimo do približno dveh tretjin.

Na kaj je treba biti pozoren pri odtajanju živil
Nekatere zamrznjene izdelke in zelenjavo lahko kuhamo brez predhodnega odtajanja. Meso, ribe, testo in podobno pa moramo pred nadaljnjo obdelavo odtaliti. Pri tem je zelo pomembno, da živila odtajamo na pravilen način. S tem se namreč izognemo nevarnosti, da bi se na živilih razmnožili mikroorganizmi, ki lahko bistveno vplivajo na kakovost in varnost odtaljenega živila.
Pomembno je, da so živila pakirana v manjših kosih, saj jih tako hitreje odtajamo. Na NIJZ svetujejo, da živila odtajamo v hladilniku, v hladni vodi in v mikrovalovni pečici:
1. Odtajanje v hladilniku
Če želimo živila odtajati v hladilniku, moramo upoštevati, da bo to trajalo kar nekaj časa. Vendar pa naj čas odmrzovanja v hladilniku ne preseže 12 ur. Če se živilo tudi v tem času še ni odtalilo, je treba nadaljevati s hitrim odmrzovanjem živila še na drug način (s hladno vodo, mikrovalovno pečico).
2. Odtajanje v hladni vodi
Če želimo pospešiti odtajanje, lahko (še zapakirano) živilo postavimo v hladno vodo. Odtajanje v hladni vodi je namreč časovno veliko krajše od odtajevanja v hladilniku, predvsem zaradi boljše toplotne prevodnosti in višje temperature hladne vode v primerjavi s temperaturo hladilnika. Slabost je, da je v tem primeru težko nadzorovati razvoj mikroorganizmov, živilo pa mora biti v tem primeru obvezno vodotesno pakirano.

3. Odtajanje v mikrovalovni pečici
Najhitrejši način za odtajanje živil je odtajanje v mikrovalovni pečici. Vendar pa je bolj primerno za manjše kose. Pri odtajanju je treba upoštevati navodila proizvajalca živil in zmogljivosti mikrovalovne pečice. "Pri zelo velikih kosih živil je treba veliko časa, da prodre toplota v sredino. Da bi bilo segrevanje enakomerno, prekinjamo delovanje mikrovalovne pečice. Med odmori, ki naj bi trajali nekaj minut, se toplota razširi na hladne dele hrane. Čim večji so kosi, tem več prekinitev je potrebnih," poudarjajo na NIJZ. Večina mikrovalovnih pečic ima t. i. "defrost" programe za določeno vrsto in težo živila.
Težava pri odtajanju v mikrovalovkah je tam, da je težko doseči enakomerno temperaturo. Zunanja površina se namreč pogosto pregreje zaradi prevelike absorpcije energije. Pri tanjših kosih je enakomerno odtajanje lažje.
Kako pogosto je treba čistiti zamrzovalnik?
Čiščenje zamrzovalnika ni tako težko, kot se morda zdi na prvi pogled. Moderni zamrzovalniki imajo namreč police, ki jih lahko z lahkoto odstranimo in očistimo. Prav tako imajo mnogi zamrzovalniki funkcijo proti zamrzovanju, kar pomeni, da se nam bo redko zgodilo, da se bodo na stenah nabirale gore ledu.
Toda, še vedno pa je treba ohranjati dobre higienske pogoje in zamrzovalnik sproti čistiti.
Približno enkrat na teden ali 10 dni je dobro, da z vlažno krpo prebrišemo police in reže. Večjo posodo napolnimo s toplo vodo in dodamo nekaj kapljic čistilnega sredstva. V raztopino pomočimo krpo, jo odcedimo in nato z njo prebrišemo notranje površine zamrzovalnika. Še posebej pozornosti namenimo tesnilu na vratih, kjer se rado nabirata prah in drobtine.
To storimo na hitro, tako da vrata zamrzovalnika niso predolgo odprta. Ni pa treba zaradi tega naprave odklopiti. Če na tak način redno vzdržujemo zamrzovalnik, bomo imeli manj dela, ko se bomo lotili globinskega čiščenja.
Enkrat mesečno preverimo vsebino našega zamrzovalnika. Ker v zamrzovalniku shranjujemo živila dlje časa, se nam hitro lahko zgodi, da pozabimo, kaj imamo v njem. Zato je dobro, da vsakih nekaj tednov gremo skozi predale in odstranimo živila, ki se v njih potikajo že dolgo časa. Predvsem je treba biti pozoren na pripravljene jedi, ki smo jih shranili v zamrzovalniku ali kakšne ostanke, ki jih več niti ne prepoznamo. Prav tako odstranimo živila, na katerih se je nabralo preveč kristalov, saj niso več kakovostna.
Ko prevetrimo zamrzovalnik, lahko površine na hitro prebrišemo s toplo gobico ali krpo. Preostala živila pa organiziramo in tako znova vzpostavimo red.

Dva do trikrat na leto je dobro, da globinsko očistimo zamrzovalnik. Tega opravila se je dobro lotiti, ko imamo zamrzovalnik čim bolj prazen. Preden začnemo s čiščenjem, zamrzovalnik odklopimo in ga izpraznimo. Zamrznjene stvari postavimo v hladilnik oziroma hladilno torbo.
Odstranimo predale in police in jih umijemo v pomivalnem koritu. Dobro jih zdrgnemo z detergentom in gobico ter speremo z vodo. Nato pustimo, da se odcedijo in po potrebi jih popivnamo še s kuhinjskimi krpami.
Medtem ko se predali in police sušijo, se lotimo notranjosti zamrzovalnika. Če se je na stenah nabral led, se najprej lotimo odstranjevanja tega. Pri tem se izogibajmo uporabi ostrih predmetov, s katerimi lahko poškodujemo stene. Pomagamo si lahko s toplo vodo, s katero ob robovih stalimo led, ki nato sam odpade.
Za čiščenje lahko uporabimo posebej za to namenjena čistila, ali pa sami pripravimo raztopino iz kisa in vode. V posodo z razpršilnikom damo eno merico kisa in eno merico vode, dobro premešamo in z mešanico poškropimo notranjost praznega zamrzovalnika. Nato z gobico prebrišemo površine.
Na koncu površine prebrišemo s suho kuhinjsko krpo. Stene lahko premažemo z oljem in s tem preprečimo, da bi se v prihodnje nabiral led. Nato namestimo police in predale ter vanje vrnemo zamrznjena živila. Šele nato zamrzovalnik znova priklopimo na elektriko.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV