Krompir danes velja za četrto najpomembnejšo kulturno rastlino po količini predelane hrane na svetu in je del kuhinje številnih kultur. Izvira iz Južne Amerike, če sodimo po njegovih genetskih lastnostih, pa je bil udomačen pred približno deset tisoč leti na območju današnjega Peruja. Po različnih virih sodeč, naj bi ga v Evropo prinesel Kolumb, na slovenskem pa smo ga dobili v času Habsburške monarhije, v času vladanja cesarice Marije Terezije.
Danes je poznanih preko tri tisoč sort krompirja, najrazličnejših barv in oblik, ne manjka pa v skoraj nobenem gospodinjstvu. Krompir pa ni uporaben zgolj v prehrani in za uživanje, temveč ga lahko izkoristimo v številne namene, za katere si morda sploh ne bi predstavljali, kako učinkovito je lahko to živilo.
Vpijanje odvečne soli
Vsakemu se kdaj zgodi, da preveč soli svojo jed, največkrat juho. Navadno ne vemo, kaj narediti, odličen za tako imenovano 'odsoljevanje' pa je prav krompir. Olupite in odrežite kos krompirja, ga položite na preveč soljeno hrano in počakajte deset minut. Krompir bo, zaradi visoke vsebnosti škroba, nase vezal odvečno sol.
Podočnjaki
Imate težave z zabuhlimi očmi in podočnjaki? Na vsako oko položite rezino surovega krompirja in se uležite za nekaj minut.
Odstranjevanje madežev
Naj si bo govora o madežih na oblačilih, preprogah ali blazinah, krompir je odlično sredstvo za odstranjevanje skoraj vseh vrst madežev! Naribajte surov krompir, dodajte kozarec ali dva vode in pustite nekaj časa, da se zmes namaka. Nato stisnite rezine krompirja na madež in prelijte z vodo. Ena alternativa je tudi, da po madežih preprosto podrgnete z rezinami surovega krompirja, dokler ta ne izgine.
Dominvrt e-novice
V branje priporočamo še:
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV