Na koliko časa menjavate kuhinjske krpe? Ste med tistimi, ki to počnejo, in teh je menda največ, enkrat na teden? Morda enkrat na mesec? Študija, ki je bila pred kratkim objavljena na Univerzi Mauritius, razkriva, da bi morali kuhinjske krpe menjavati vsak dan!
Raziskovalci so ugotovili, da je 49 kuhinjskih krp od 100 vsebovalo gojišče bakterij, med njimi tudi takšne, ki bi ob direktnem oralnem stiku s človekom lahko povzročile zastrupitev. Z direktnim oralnim stikom je mišljeno tudi in samo to, da si na primer s kuhinjsko krpo obrišemo usta. Kuhinjske krpe, ki so bile različnih velikosti in materialov in so pripadale različnim družinam, so raziskovalci opazovali en mesec. Kuhinjske brisače so bile uporabljene za različne namene – od čiščenja pulta, umivalnika, hladilnika, do odlaganja in denimo hlajenja hrane ali pa zgolj za na primer eno samo vrsto uporabe.
Študija, ki jo je v tem letu predstavila družba American Society for Microbiology meeting (Ameriško združenje za mikrobiologijo), je razkrila, da se na kuhinjskih brisačah običajne družine nahajajo številne bakterije, ki so sicer zdravju neškodljive, vendar pa lahko na dolgi rok povzročijo različne bolezni. Predvsem je problematična bakterija E.coli, ki se normalno nahaja v črevesju sesalcev, tudi človeka, predstavlja pa velik del tako imenovane normalne črevesne flore. Je zelo razširjena bakterija, nekateri sevi te vrste pa so za človeka patogeni. Patogene seve dobimo v telo predvsem s kontaminirano vodo, z neobdelanim mesom, ribami, mlečnimi izdelki in navsezadnje prav s kuhinjskimi krpami, ki prihajajo v stik tudi in predvsem z vso omenjeno hrano.
Večje število bakterij, predvsem tistih potencialnih, so raziskovalci našli pri večjih družinah z otroki, v krpah, ki so se uporabljale za več namenov – od čiščenja površin, čiščenja rok do denimo hrane. Tako so poudarili, da obstaja tudi korelacija med bakterijami in načinom prehranjevanja. Še večje število bakterij so našli na krpah družin, ki so se prehranjevale s svežim mesom, krpe pa so na primer uporabljali tako za brisanje rok kot tudi za brisanje desk, ki so bile poprej uporabljene za rezanje mesa. Tako naj bi se bakterije iz mesa prenesle najprej na naše roke in na desko, iz deske na kuhinjsko krpo in tako nazaj na naše roke.
Raziskovalci so poudarili, da ni najbolj pametno, da se ena kuhinjska krpa uporablja za vse vrste 'opravil'. Boljše je denimo, če imamo eno za roke, drugo za hrano, tretjo za različne površine, dodatno pa za posode. Več jih imamo za različna opravila, boljše je. Izjemnega pomena je, da deske, na katerih smo denimo prej rezali meso, in tudi nože po uporabi vedno operemo in pustimo, da se osušijo, šele nato pa pobrišemo s kuhinjsko krpo. Za večje družine, posebej tiste z majhnimi otroki, je najboljše, da kuhinjske krpe menjavajo vsak dan. Dodali so že, da so najbolj problematične vlažne krpe, ki so potencialno najbolj 'primerne' za razmnoževanje bakterij. Kot pri vsem v življenju, je tudi tukaj res, da so majhne stvari tiste, na katere moramo biti pozorni. Posebno pa, ko je govora o našem zdravju.
Komentarji (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV