Predelava mleka v Sloveniji je vsekakor nekaj posebnega. Mleko se namreč večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah, kjer ima vsaka žival svoje ime in rejec do potankosti pozna njene (prehranjevalne) navade. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Je že res, da na ta način ne moremo konkurirati svetovnim mlekarskim velesilam, a dejansko za to ni nobene potrebe – če se le zavedamo, da imamo doma na lokalnih kmetijah mleko in mlečne izdelke vrhunske kakovosti, še posebej če nosijo oznako 'Izbrana kakovost – Slovenija'.

V naši deželici imamo zelo ugodne razmere za prirejo mleka, ker imamo veliko travinja. Pri travniškem mleku namreč ne gre le za hranljiv napitek, bogat z beljakovinami, minerali in vitamini, temveč s tovrstno pridelavo ohranjamo tudi našo krajino. Premalo se zavedamo, da prireja mleka na travniških območjih prispeva h globalni oskrbi s hrano, zato je ne gre opuščati. Navsezadnje velja za ključno kmetijsko dejavnost in temelj slovenskega kmetijstva. Začne se že na pašniku z zagotavljanjem ustrezne krme in skrbnim ravnanjem z živalmi. Nato so na vrsti zadruge, mlekarne in trgovci. Sodelovanje vseh členov in nenehna prizadevanja za okolju ter ljudem prijazno pridelavo in predelavo mleka prispevajo k temu, da imamo potrošniki vsak dan na voljo visokokakovostne izdelke iz lokalnega okolja. Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom 'Najboljše imamo doma'. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta 'Naša super hrana' je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom 'Izbrana kakovost – Slovenija', ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo. Poseganje po izdelkih z znakom 'izbrana kakovost – Slovenija' pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje 'Najboljše imamo doma' vodilo pri naših nakupih.
Slovenci smo mlečni narod
Pridelava mleka v Sloveniji je temelj, ki vsem nam na tehnološko visokem nivoju zagotavlja kakovostno in varno hrano. Da so mleko in mlečni izdelki izjemno pomemben del naše prehrane, priča statistični podatek, da je v letu 2018 posamezni prebivalec Slovenije v domačem gospodinjstvu povprečno porabil 43 litrov mleka, 12,6 kilogramov jogurta, devet kilogramov sira in skute, 4,6 kilogramov smetane in še 5,4 kilogramov drugih mlečnih izdelkov (npr. mlečnih sladic, napitkov in pudingov). To pomeni, da igra mleko v naši prehrani izjemno pomembno vlogo, zato bi morala biti kakovost pri izbiri naše glavno vodilo.
Ampak kako lahko potrošniki prepoznamo kakovostno mleko? Odgovor je preprost. Statistični podatki kažejo, da slovensko mleko v več kot 70 odstotkih odkupijo slovenske mlekarne, kar je izjemno spodbuden podatek za kupca. Če želimo biti vseeno prepričani, da kupimo kakovostno slovensko mleko, moramo na embalaži izdelka poiskati znak 'Izbrana kakovost – Slovenija'. Ta namreč označuje živila višje kakovosti, pridelana in predelana v Sloveniji, ki so deležna dodatnih neodvisnih kontrol certifikacijskih organov. Tako smo tudi v primeru, da mleko ali mlečne izdelke kupimo v trgovini, lahko povsem prepričani, da gre za kakovostne slovenske proizvode.

Zakaj je pomembno, da kupujemo lokalno mleko?
Mleko in mlečni izdelki spadajo večinoma med sveže izdelke, za katere je potrebno zagotoviti ustrezno hladno verigo na celotni poti do končne uporabe. Tudi zato je izbira lokalnega mleka velika prednost, saj s predelavo slovenskega mleka ohranjamo krajše transportne poti, kar pozitivno vpliva na svežino in kakovost mleka ter je tudi bolj prijazno do okolja. Glede na izkušnje mlekarn slovenski potrošniki zelo radi posegamo zlasti po pasteriziranem in homogeniziranem polnem mleku, jogurtih in sirih, dobro sta zastopana tudi smetana in skuta.
Teža nakupnih odločitev potrošnikov se je sicer še posebej izrazito pokazala v času epidemije koronavirusa, ko smo se začeli potrošniki bolj zanimati za poreklo živil. Hkrati je to obdobje izpostavilo tudi pomembnost kupovanja lokalne hrane za ohranjanje samooskrbe države na dolgi rok. V tem času se je izkazala celotna mlekarska veriga, ki je od kmetov preko zadrug do mlekarn združila moči v prizadevanjih za ohranitev stabilnega odkupa in predelave mleka ter nemotene in varne oskrbe s kakovostnimi slovenskimi mlečnimi izdelki.
Zato še naprej ravnajmo odgovorno in kupujmo kakovostno lokalno mleko in mlečne izdelke. S tem namreč izkazujemo skrb za ohranjanje kakovostne hrane in urejenosti pokrajine, podpiramo pridelovalce in predelovalce ter zagotavljamo pogoje za nadaljevanje slovenske mlečne tradicije.
Sponzorirana objava