Dominvrt.si
Kuhinja

To je najbolj umazano mesto v kuhinji

L.M.
10. 02. 2024 05.00
0

Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

V raziskavi, ki je bila izvedena pod okriljem javne službe za varnost in nadzor hrane ameriškega ministrstva za kmetijstvo, so znanstveniki preučevali, kako se med pripravo mesa in mesnih jedi po kuhinji širi umazanija. In to prikrito, udeležencem namreč niso povedali, da sodelujejo v študiji o varnosti hrane – namesto tega so mislili, da preizkušajo nove recepte.

Raziskava je pokazala, da je najbolj umazan predel v kuhinji navadno predal ali polička, na kateri hranimo začimbe

Opazovali so 371 ljudi, kako pripravljajo začinjene puranje burgerje – ki so bili namenoma okuženi z neškodljivo sledilno bakterijo – in vnaprej pripravljeno solato. 

Noži, deske za rezanje in koš za smeti so na lestvici takoj na drugem mestu
Noži, deske za rezanje in koš za smeti so na lestvici takoj na drugem mestu FOTO: Adobe Stock

Kuhinje različnih velikosti, vse od majhnih stanovanjskih pa do večjih gostilniško opremljenih, so bile predhodno očiščene in sterilizirane. Po končanem kuhanju so znanstveniki vzeli brise z 12 površin, vključno s posodo in delovnimi površinami.

Noži, deske in koš za smeti so na lestvici takoj na drugem mestu 

Večina površin je bila pozitivnih v 20 odstotkih primerov ali manj, medtem ko so bili kozarci za začimbe okuženi v 48 odstotkih. Poleg tega so bile bakterije, najdene na začimbah, v višjih koncentracijah kot na drugih območjih. Takoj na drugem mestu so bile rezalne deske in pokrovi smetnjakov, ki za začimbami po količini bakterij niso dosti zaostajale.  

Najverjetnejši razlog za to je zelo verjetno slaba higiena rok, še posebej med rokovanjem z mesom, nezadostni poskusi čiščenja ali razkuževanja posod ter pogosta uporaba začimb med pripravo mesa. 

Med kuhanjem pogosto prijemamo meso in kozarčke z začimbami.
Med kuhanjem pogosto prijemamo meso in kozarčke z začimbami. FOTO: Adobe Stock

Medtem ko nam je verjetno vsem povsem jasno, da moramo po kuhanju temeljito očistiti rezalne deske, nože in pribor ter uporabljeno posodo in celo ročaje, ki jih med kuhanjem pogosto prijemamo z umazanimi rokami, pa marsikdo pozablja na kozarce in doze z začimbami. 

Rezultati kažejo na potrebo po pogostejšem umivanju rok med pripravo hrane

Rezultati so presenetili celo strokovnjake za varnost hrane, ki so izvedli študijo, je povedal Donald Schaffner, profesor na oddelku za živilstvo na Rutgers School of Environmental and Biological Sciences, ki je vodil raziskavo.

Kako se znebiti vonja česna na deski za rezanje hrane?
Preberi še
Kako se znebiti vonja česna na deski za rezanje hrane?

"Najverjetneje se jim ni zdelo nujno, da po kuhanju pobrišejo tudi posodice z začimbami, saj običajno ne veljajo za predmet z visokim tveganjem,'' dodajajo avtorji študije in zaključijo, da to ne pomeni, da bi morali po vsakem kuhanju obsedeno razkuževati vse kuhinjske površine, vključno z dozami za začimbe, saj bakterije in drugi patogeni organizmi na površinah navadno ne preživijo daljših obdobij. 

Vseeno pa ugotovitve kažejo na potrebo po pogostejšem umivanju rok med pripravo obroka, ne le pred in po njem. Po vsakem dotiku mesa je priporočljivo umivanje rok z vročo vodo, še posebno ob prijemanju drugih predmetov, kot so denimo doze za začimbe.  

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698