Pot do čiste pečice po več letih uporabe ni lahka naloga. Čeprav obstaja veliko načinov, pa večina izmed teh vključuje draga in škodljiva čistila ter dolgotrajno drgnjenje. Določeni sodobni modeli že ponujajo možnost samodejnega čiščenja z le enim pritiskom na gumb, kar je gotovo velika prednost. V kolikor te možnosti nimate, pa lahko preizkusite vašo pečico očistiti s paro.
Kako pogosto bi se morali lotiti čiščenja pečice s paro?
O pogostosti čiščenja s paro odločajo predvsem vaše kuharske navade. Če pečico uporabljate pogosto ali če se vam pri delu pogosto zgodi nesreča, je priporočljivo, da to tehniko uporabite vsaj štirikrat na leto.
Polite tekočine in madeže v vsakem primeru čim prej pobrišite, a spodnji znaki kažejo, da je vaša pečica zares potrebna temeljitega čiščenja:
- steklena vrata so poškropljena z maščobo ali umazanijo,
- dno pečice se je zažgalo zaradi hrane,
- ko je pečica vklopljena, kuhinjo napolni vonj po zažganem ali mastnem vonju,
- ko je pečica vklopljena, se pojavi dim.
To morate vedeti, preden začnete
Čeprav je čiščenje pečice s paro zelo preprosto in pomaga odstraniti trdovratno maščobo in drugo umazanijo, morda to ne bo dovolj. Čiščenje s paro bo dalo najboljše rezultate, če je pečica le rahlo umazana. Zanemarjena pečica zahteva dodatno čiščenje s komercialnimi ali domačimi čistili, vendar pa bo umazanija po tem postopku veliko lažje odstranljiva.
Kako poteka postopek čiščenja s paro?
Priskrbite si veliko skledo ali pekač, primeren za pečico in dovolj velik, da lahko vanj nalijete vsaj dva litra vode. Napolnite ga s hladno vodo. Če ste nekoliko nerodni in nagnjeni k polivanju, posodo najprej postavite na rešetko pečice. Nato z vrčem ali čajnikom do vrha napolnite posodo.
1. Prižgite pečico in nastavite temperaturo
Prepričajte se, da v pečici ni ničesar drugega kot vaša posoda z vodo. Nastavite temperaturo pečice na 230 stopinj Celzija.
2. Nastavite časovnik
Odvisno od stopnje umazanije nastavite časovnik pečice na 30 do 60 minut. Trdovratnejša kot je umazanija, več časa potrebuje para, da opravi svoje.
3. Izklopite pečico in pustite, da se ohladi
V celotnem postopku čiščenja s paro ne odpirajte vrat pečice. Zadrževanje velike količine pare namreč omogoča rahljanje umazanije. Šele ko se pečica in lonec z vodo popolnoma ohladita, lahko odprete vrata pečice in lonec vzamete ven.
4. Obrišite umazanijo
Ko se pečica ohladi, odprite vrata in odstranite posodo. Za brisanje umazanije uporabite vlažno gobo ali krpo. Krpo pogosto izpirajte, da preprečite prenos umazanije nazaj na površine pečice.
Če pečica ni dovolj čista, za dokončanje dela uporabite enega od tradicionalnih načinov čiščenja pečice.
Dodatni nasveti za ohranjanje čiste pečice po čiščenju s paro
Obrišite razlitje takoj, ko je pečica dovolj ohlajena za varno čiščenje.
Očistite pečico, še preden se v njej naberejo trdovratni madeži. Samo s parnim čiščenjem je skoraj nemogoče odstraniti debele plasti zažgane hrane.
Prepričajte se, da med čiščenjem s paro v pečici ni dodatnih pekačev ali drugih pripomočkov.