Dren je velik listopadni grm, ki cveti vse od pozne zime do zgodnjega poletja, odvisno od sorte. Njegova oblika včasih sicer spominja bolj na drevo kot na grm. Kasneje se na njem pojavijo užitni plodovi trpkega okusa, ki po videzu spominjajo na brusnice ali višnje.
Pri nas najpogosteje zasledimo beli dren, rdeči dren, rumeni dren, japonski dren, pacifiški dren in pisanolistni dren.
Pogoji za uspevanje
Dren najbolje uspeva v kislih tleh. Za dobro rast potrebuje vsaj štiri ure sončne svetlobe dnevno, sicer pa je na splošno precej trdoživa rastlina, ki prenese temperature tudi do –30 stopinj Celzija. Je dokaj počasi rastoča vrsta, ki potrebuje tudi do 8 let, da doseže višino nekaj metrov.
Dren sadimo zgodaj spomladi
Najprimernejši čas za sajenje drena je pomlad, lahko pa tudi jesen. Sorte, ki se gojijo zaradi barvitih zimskih stebel, potrebujejo vlažno zemljo in polno sonce, medtem ko druge vrste potrebujejo vlažno, a dobro odcedno, nevtralno do kislo zemljo na zaščitenem, sončnem mestu.
Nasvet pred sajenjem
Pred sajenjem najprej poskrbite za prst – obogatite jo lahko s kompostom. Za oporo mladega drevesa v prvih letih uporabite leseni kol. Dno debla ovijte, da rastlino zaščitite pred živalmi, ki bi lahko obglodale deblo. Ne pozabite tudi dobro zaliti.
Rumeni dren tvori zdravilne plodove
Vsem dobro poznani rek 'zdrav kot dren' ni iz trte zvit. Plodovi drena, imenovani drnulja, so namreč izjemno zdravilni.
Plodove, ki zrastejo na tem majhnem, zaobljenem grmu, čudovito dopolnjujejo temno zeleni, sijoči listi jajčastih oblik, ki se jeseni obarvajo čudovito temno rdeče. Preden se listi razvijejo, se okrog golih stebel pojavijo množice drobnih zlato rumenih cvetov. Pozno poleti se oblikuje nešteto živo rdečih, majhnim češnjam podobnih sadežev, ki se, ko dozorijo, lahko uporabijo za pripravo marmelade ali sirupa. Sadje je sladkega in rahlo kiselkastega okusa hkrati.
Kako iz plodov drena pripraviti marmelado?
Za pripravo potrebujemo drnulje, sladkor in citronsko kislino. Po želji lahko v marmelado vmešamo še kakšno jabolko.
Rdeče plodove najprej razkoščičimo, nato pa stresemo v lonec, prilijemo malo vode – ravno toliko, da pokrijemo dno lonca, dodamo še sladkor in citronsko kislino in kuhamo. Če želimo marmeladi odvzeti nekaj trpkosti, ki je sicer značilna za plodove drena, lahko dodamo še kakšno jabolko.
Kuhano zmes prelijemo v kozarčke in dobro zapremo.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV