Morda smo bili doslej vajeni speči le semena, ki se skrivajo v 'drobovju' buče, ampak kaj pa vse to okusno in zdravo meso? Ste kdaj pomislili, da bi uporabili tudi to?
Zaradi velike vsebnosti zdravju koristnih snovi je meso buče pravo oranžno zlato – če ga znamo uporabiti.
Odvisno od tega, ali se pogovarjamo s kuharjem, vrtnarjem ali lepotnim strokovnjakom, bomo na koncu dobili popolnoma različne ideje, kako uporabiti notranjost jesenske buče, vsem pa je skupno to, da so popolnoma preproste in ne zahtevajo nobenih posebnih spretnosti ali pripomočkov.
Pripravimo si blagodejno masko za obraz
Buča je bogata z vitaminoma A in C, antioksidanti, minerali in encimi za odstranjevanje odmrle kože, zato lahko ostanke bučnega drobovja uporabimo kot glavno sestavino domače maske za obraz. Ta bo poskrbela za napeto, mehko in sijočo kožo.
Masko pripravimo tako, da bučo pretlačimo v gladek pire, nato pa dodamo žlico olivnega olja ali drugega olja za obraz in žlico medu. Majhno količino mešanice nanesemo na obraz in pustimo vsaj 15 minut, nato pa speremo s toplo vodo.
Dodamo jo k jutranji ovseni kaši
Zaradi vseh teh vitaminov je buča tudi hranljiv način za začetek dneva. Z dodatkom bučnega pireja v ovseno kašo s pridihom cimeta, muškatnega oreščka in sesekljanega jabolka zajtrk lahko naredimo še bolj hranljiv in okusen.
Skuhamo kremno juho
Meso buče lahko uporabimo tudi za juho. Recept je povsem preprost. Bučo skuhamo v manjši količini osoljene vode, nato pa vse skupaj pretlačimo. Dodamo še začimbe – cimet in muškatni orešček, da dobimo okusno jesensko juho s svilnato teksturo.
Zamrznemo jo v ledene kocke
Če želimo zmanjšati količino zavržene hrane, bučni pire lahko tudi zamrznemo. Vlijemo ga v vrečke in položimo v zamrzovalnik ali pa vlijemo v model za ledene kocke in ga zamrznemo v manjših količinah. Kocke lahko celo ponudimo svojemu psu, saj buča ni le vitaminska superhrana zanje, ampak je tudi lahko prebavljiva.
Z njo nahranimo ptice
Če se na našem vrtu zbirajo ptice, lahko bučo brez skrbi ponudimo tudi njim. Ne le ptice, meso in semena buče obožujejo tudi nekatere udomačene živali, kot so kokoši in prašiči.
Kompostirajte jo
Buča je preprosto živilo za kompostiranje, še posebej, če je zmečkana v pire ali narezana na manjše koščke.
Bučo kompostiramo v svojem domačem kompostniku, tako kot običajno. Da se bo čim prej razgradila, jo vedno kompostiramo narezano ali pretlačeno. Ker je bogata s hranili, je, če je ne bomo uporabili drugače, kot nalašč za na kompost, saj bo humus obogatila z veliko količino vitaminov in drugih koristnih snovi.
Spremenite jo v nekaj sladkega
Buča je prava jesenska poslastica, ki jo zlahka spremenimo v okusno pecivo ali prigrizek. Pire lahko uporabimo kot osnovo za pripravo kruha, smutija, bučnih mafinov, piškotov, pite ali česa tretjega.
Več receptov za bučne jedi najdete TUKAJ.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV