Obstajata dve vrsti kamilic, obe – tako nemška kot rimska – se nabirata ob enakem času in na enak način.
Kdaj je najboljši čas za nabiranje cvetov kamilice?
Kamilica daje čudovite, nežne, aromatične bele cvetove z rumenim socvetjem, ki se pojavijo poleti in se obdržijo do jeseni. Dolga sezona cvetenja ponuja veliko možnosti za nabiranje.
Za najboljšo kakovost je treba posamezne cvetove kamilice nabrati, tik preden se razcvetijo v svoji polnosti in pokažejo svoj svetlo rumeni srednji del.
Kateri del kamilice nabiramo?
Najbolj cenjeni del kamilice, ki se največkrat uporablja za čaj, so cvetovi. Listje kamilice je aromatično, a grenkega okusa, zato ga ni priporočljivo nabirati in sušiti.
Nabiranje zrelih cvetov spodbudi nadaljnje cvetenje, zato lahko kamilice nabiramo tudi večkrat v eni sezoni. Proti koncu rastne sezone jih ne trgamo več, da se lahko cvetlica na istem mestu še enkrat zaseje in tako prihodnje leto spet požene.

Nasveti za nabiranje kamilice
Za zbiranje cvetov potrebujemo čiste ostre vrtne škarje ter košaro ali majhno vedro. Cvetove odrežemo brez stebla in jih previdno položimo v košaro.
Kako posušiti in shraniti kamilico
Cvetove kamilice lahko posušimo v sušilniku ali pa jih pustimo, da se posušijo na zraku. Da bi se izognili dodajanju nepotrebne vlage in podaljšanju časa sušenja ter tveganju za razvoj plesni, kamilic ne peremo.
Za sušenje na zraku razprostremo cvetove na suho, ravno in čisto površino na toplem in zračnem mestu. Po potrebi vklopimo ventilator, da povečamo kroženje zraka. Če cvetove pustimo enega na drugem ali če je zrak prevlažen, lahko ti splesnijo, še preden se popolnoma posušijo.

Sušilnik za hrano je odličen način za sušenje, zlasti za dolgoročno shranjevanje ali če nameravamo iz njih pripraviti olje, tinkturo ali mazilo. Uporaba povsem suhih cvetov je ključnega pomena, saj lahko morebitni ostanki vlage v cvetovih povzročijo, da končni izdelek hitreje splesni ali se pokvari. Kljub temu je najbolje, da kamilico sušimo na zelo nizki temperaturi, da ohranimo njene koristne in zdravilne sestavine. Dehidrator nastavimo na 45 stopinj Celzija ali manj za 24 ur ali raje nekoliko dlje. Pri višjih temperaturah se bodo cvetovi hitreje posušili, a bodo izgubili več dragocenih snovi.
Ko se popolnoma posušijo, jih shranimo v nepredušni posodi na hladnem, suhem in temnem mestu. Tam bodo ohranili svojo aromo, okus in koristne lastnosti do enega leta.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV