Lapuh je cvetlica s skromnimi, nič kaj izstopajočimi cvetovi. Po videzu spominja na marjetico, le da je njen cvet za razliko od slednje v celoti rumene barve in nekoliko večji. Primerjali bi ga lahko tudi s cvetovi regrata.
Je razmeroma majhna rastlina, ki zraste od 10 do 30 centimetrov visoko. Njena cvetoča stebla so poraščena z dlakami.
Običajno zacveti konec marca ali v začetku aprila, odvisno od vremenskih razmer. Svetlo rumeni cvetovi merijo približno dva centimetra. Cvetoče glavice se ponoči in v oblačnih ter deževnih dneh zaprejo.
Mnogi pravijo, da v času cvetenja diši po sladkem korenu, njen čaj pa ima rahlo sladkast okus.
Doma je v Evraziji, vključno z deli severne Afrike, Indije in Nepala. Pri nas je precej razširjen, najdemo ga lahko praktično kjer koli.
Kje raste lapuh?
Lapuh ali podbel raste na najrazličnejših tleh, od vlažnih do suhih. Uspeva lahko celo na golih in slabo rodovitnih tleh, vključno z glino, meljem, ilovico, peskom in podobno. Najraje ima vlažna tla, lahko pa raste tudi na bolj suhih območjih, v polsenci ali na polnem soncu.
Rastlino najpogosteje opazimo na neurejenih odprtih območjih, kot so ceste, pa tudi na gozdnih robovih in divjih travnikih.
Svetlo rumeni cvetovi, podobni marjeticam, se pojavijo zgodaj spomladi pred listi in jih včasih zamenjamo za regrat, vendar ju jasno ločijo luskasta škrlatna stebla, prav tako veliki, nagubani, srednje do temno zeleni listi s srebrnkasto stranjo, ki se pojavijo, ko cvetovi ovenijo. Cvetovi se podnevi odprejo in ponoči spet zaprejo.
Ponekod velja za invazivno rastlino
Ta trdoživa trajnica se širi s podzemnimi koreninami. Ko se enkrat ukorenini, se je je težko znebiti, saj lahko ponovno zraste že iz najmanjšega koščka korenine, ki ostane v zemlji, korenine pa so krhke, zato jih je težko v celoti odstraniti. V nekaterih delih sveta velja za invazivno rastlino in ga zato tam ni dovoljeno gojiti.
Previdno pri uživanju lapuha
Lapuh se že dolga leta uporablja v medicinske namene za zdravljenje kašlja, prehlada in vnetega grla, vendar raziskave kažejo, da so lahko z njim povezani tudi nekateri negativni stranski učinki.
Sveže posušene liste in cvetove lahko uporabimo za pripravo čaja. Cvetne popke in mlade cvetove naj bi lahko uživali surove ali kuhane. Lahko jih uporabimo v solatah ali dodamo juham.
Še posebno čaj iz lapuha velja za tradicionalno zdravilo, a je bilo odkrito, da vsebuje strupene pirolizidinske alkaloide, ki lahko povzročijo poškodbe jeter, zato se pred uživanjem v kakršni koli obliki vedno posvetujte s strokovnjakom. Za uporabo v medicini se namreč gojijo posebne sorte, ki alkaloidov ne vsebujejo.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV