Dominvrt.si
Lovor

Ste vedeli, da je lovor simbol nesrečne ljubezni?

L.M.
18. 09. 2023 05.00
0

Lovor je aromatično zelišče, ki raste v obliki velikega grma ali drevesa. Njegove liste uporabljamo v juhah, enolončnicah ter drugih zelenjavnih in mesnih jedeh. Lovor, ki ga uporabljamo kot začimbo, pogosto imenujemo kar lovorjev list. Vendar pa se njegova uporabnost tu ne konča. Če pustimo za trenutek njegovo kulinarično vsestranskost ob strani – ali ste vedeli, da lovor ni le simbol zmage, ampak tudi nesrečne ljubezni?

Kako ga sadimo?

Lovor za rast potrebuje veliko svetlobe in toplote, zato zanj izberite čimbolj sončno mesto. Če imate možnost, ga posadite v večji lonec, ki ga po potrebi premikajte, tako da ga podnevi doseže čimveč sončnih žarkov. Lovor je precej dovzeten za poškodbe zaradi mraza in zmrzali, zato ga v hladnejšem delu leta postavite v notranji prostor ali ovijte v zimsko kopreno, če je ta posajen neposredno v tla. Zaščitite ga tudi pred močnim vetrom, ki bi ga lahko poškodoval.

Najbolje bo uspeval v dobro odcedni zemlji, bogati s humusom, pH tal pa naj bo med 6,2 in 6,6.

Lovor
Lovor FOTO: Profimedia

Nega in vzdrževanje

Liste lovora pobiramo skozi celo leto, zato je pomembno, da ima rastlina vse potrebne snovi, ki jih potrebuje za hitro rast in obnavljanje. V tem oziru je ključno predvsem dovajanje dušika z vodotopnim gnojilom, če opazite znake, da ga rastlini primanjkuje. Najbolj očiten znak je, da se celoten list, vključno z listno žilo, obarva rumenkasto.

Obrezovanja lovorova rastlina ne potrebuje, razen če ga želite oblikovati iz estetskih razlogov.

Uporabnost v kulinariki

Lovorovi listi imajo sladek, močan okus s pridihom muškatnega oreščka, vanilije in bora. Posušeni listi so močnejšega okusa kot sveži. Pred uporabo vsak list večkrat nežno prepognite, da spodbudite sproščanje eteričnih olj. 

Cele sveže ali suhe liste že med kuhanjem, vsaj 30 minut preden je jed gotova, dodajte juham, enolončnicam, paradižnikovim omakam, marinadam ali golažu. Odvisno od velikosti lonca uporabite največ dva ali za večje količine 3 liste, saj lahko, če boste pretiravali, jed zagreni. Nadevom, juham ali enolončnicam lahko namesto lista dodate ščepec lovorja v prahu. Odlično se obnese v kombinaciji z drugimi začimbami, kot so poper, žafran, česen, piment in gorčična semena.

Najbolj znana jed, v katero dodajamo lovor, je golaž. Recept zanj najdete TUKAJ

Lovorovo olje
Lovorovo olje FOTO: Adobe Stock

Lovor kot zdravilno sredstvo

Lovor pa ni uporaben le v kulinariki, ampak deluje tudi kot učinkovito naravno sredstvo za lajšanje blažjih tegob. Njegov vonj pomirja in sprošča ter tako pomaga pri napetosti ob stresu, živčnosti in utrujenosti. Poleg tega blaži in zmanjšuje simptome predmenstrualnega sindroma ter lajša težave s spancem. Uživanje lovorovega lista v surovi obliki se odsvetuje, saj le-ta lahko deluje rahlo narkotično. V zdravstvene namene prostor raje osvežite z naravnim eteričnim oljem lovorja ali pa prižgite njegov list, ki bo oddal prijeten in pomirjujoč vonj. Znanstvene raziskave dokazujejo tudi, da uživanje lovorja kot začimbe pozitivno vpliva na raven sladkorja v krvi. 

Tega zagotovo niste vedeli ...
Preberi še
Tega zagotovo niste vedeli ...
Mnogi mislijo, da je plevel, a v resnici je še kako zdravilen
Preberi še
Mnogi mislijo, da je plevel, a v resnici je še kako zdravilen
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702