Regrat je užitna rastlina, prav vsi deli rastline, vključno s koreninami, listi in cvetovi, so namreč široko uporabni v najrazličnejših jedeh in zdravilnih pripravkih.

Ta spomladanska travniška rastlina spada v družino nebinovk in je tako sorodnica sončnic ter radiča in endivije. Tako kot pri radiču in endiviji so tudi listi regrata rahlo grenki, kar je deloma posledica njegovega mlečnega soka, ki pomaga rastlini pri obrambi pred plenilci. Ker mlajši listi vsebujejo manj grenkih spojin, imajo blažji okus.
Zdravilna moč regrata
Regrat je izjemno zdravilen plevel, saj je poln vitaminov in mineralov, vključno s kalcijem, magnezijem, železom ter vitamini A, C in K. Listi vsebujejo lutein, močan antioksidant, korenina pa je bogata z inulinom, prebiotično vlaknino. Regrat raste vse leto, korenine, liste in cvetove pa lahko uporabimo v različnih sladkih in slanih receptih.

Previdno pri nabiranju regrata
Regrata ni težko prepoznati, zato je malo verjetno, da bi ga zamenjali s katero drugo – po možnosti strupeno – rastlino. Pomembno pa je, da smo pozorni na mesto, kjer ga nabiramo. Njegove značilne zelene liste in cvetove opazimo že na daleč, vendar pa to ni razlog, da bi ga pobirali, kjerkoli ga vidimo. Pred nabiranjem se vedno prepričajmo, da raste na čistem mestu, stran od prometnih cest. Skrbeti nas morajo tudi druge spojine, kot so težke kovine v tleh, pesticidi zaradi gnojenja vrta ter nenazadnje iztrebki hišnih ljubljenčkov. To velja tako za uživanje listov v solati kot še posebej takrat, kadar regrat nabiramo za zdravilne pripravke.
Značilni zeleni listi s svojimi nazobčanimi robovi so v kulinariki najbolj pogosto uporabljen del rastline. Čeprav ga večina nabira kar na bližnjem travniku, ga je v spomladanskem času mogoče najti tudi na tržnicah in v nekaterih trgovinah z živili.
Kdaj nabiramo regrat?
Čeprav regrat raste vse leto, v različnih časovnih obdobjih nabiramo različne dele te rastline.
Liste nabiramo zgodaj spomladi, saj se kasneje pojavijo cvetovi, kar povzroči, da nekateri deli rastline postanejo bolj grenki. Korenine regrata običajno nabiramo pozno jeseni in pozimi, cvetove pa poleti. Če bi korenino želeli izkopati sredi poletja, bi hitro ugotovili, da je zelo olesenela, trda in grenka. To je zato, ker je rastlina takrat ravno začela cveteti – in v korenini ni veliko inulina, ki jo dela rahlo sladko.

Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV